magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pucciniho nesmrteľná Bohéma : Opera Štátneho divadla Košice uvedie premiéru
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 09 2002 - 17:58 GMT
"Lásky a rozchody, stretnutia, rozlúčky, návraty, vzdychy, dotyky, bozky, hádky, radosť a smútok, život a smrť. Sny, túžby, nádeje - sklamania, bieda, hlad, drsná skutočnosť. Poézia všedného dňa plná neopakovateľnej atmosféry, citovost, melanchólie, takmer exotický kolorit Montmartru a parížskych predmestí. Ulice, kaviarničky, manzardy hmýriace sa chudobnými krajčírkami, vyšívačkami, kvetinárkami, večnými študentami a mladými umelcami čakajúcimi na "svoj deň". To je svet Bohémy..." Uvádza bulletin, ktorý je pripravený k dnešnej premiére inscenácie opery talianskeho skladateľa Giacoma Pucciniho "Bohéma" v Štátnom divadle Košice, libretistov Giuseppe Giacosa a Luigi Illica podľa poviedky Henri Murgera.Vari každý z nás prežil svoj príbeh Bohémy. Do toho, ktorý sa odohrá aj dnes večer, do príbehu Rudolfa a Mimi, Marcella a Musetty, si takisto každý môže dosadiť svoje osobné reálie. Aj preto je Pucciniho Bohéma nesmrteľná.

Po prvykrát bola premiérovaná v turínskom Teatro Regio 1. februára 1896. Na košickom javisku bola premiérovaná v rokoch 1947, 1957, 1972, 1989, samozrejme vždy v inej réžii i hudobnom naštudovaní. Tú dnešnú hudobne naštudoval Američan Larry Newland, ktorý sa vlani v našom ŠD účastnil dirigentského kurzu. Má za sebou svetové skúsenosti - dirigoval opery v iných štátoch, samotnú Bohému naštudoval trikrát. "V Amerike je tendencia pripravovať operu pre veľké množstvo publika, preto v tejto obrovskej produkcii vám interpréti pripadajú maličkí a vytráca sa tak kontakt tvoriaci emócie, ktorý sa práve tu v košickom divadle zažiť dá", hovorí Larry Newland. Bohéma sa stala veľmi populárnou a súvisí to aj s množstvom nahrávok, ktoré ovplyvnili aj hudobné naštudovanie - dáva sa až príliš veľký priestor interprétom, preto sa tempo spomaľuje a dochádza ku skresleniu originálu Bohémy. "Puccini je aj vynikajúci dramatik. A každú situáciu sa snažil stupňovať tak, aby dramatický akcent bol maximálne zachytený. Preto možno boli aj niektorí interpréti prekvapení z tempa, ktoré som tu nasadil, ale iba tak sa dá dôjsť k žiadanému výrazu." Podľa L. Newlanda je Bohéma tak dokonale napísaná, že nepotrebuje ani jeden škrt, takže ani jedna nota nebola vypustená.

Pod réžiu, scénu i kostýmy sa podpísala umlecká šéfka opery ŠD Zuzana Lacková: "Bohému sme zaradili do repertoáru práve teraz aj preto, lebo sa odohráva v čase vianoc. Je to tiež titul, ktorý neopúšťa svetové javiská a periodicky sa objavuje vtedy, keď je v súbore optimálna zostava interprétov - mladé zdravé hlasy. Tento príbeh má takisto šancu osloviť všetky kategórie divákov, nie je určená pre fajnšmekrov. Dokonca je vhodná aj pre detského diváka. V druhom dejstve sa i na javisku objavuje malý detský zbor." Scéna je jednoduchá, minimalistická, kostýmy vynikajú pri osvetlení, impresionistické obdobie navodia maľby asi desiatich slávnych maliarov ako Degas, Mone, Renoar... "Napriek tomu, že literárna predloha vznikla v období romantizmu, dovolila som si siahnuť po impresionizme. Lebo Puccini písal Bohému na konci 19. storočia, kedy už ovzdušie dýchalo Parížom, kedy vnímanie ľudí bolo viac vycibrené. Bohéma, to je tiež opera o emóciách..."

Dirigent Karol Kevický, ktorý mal na starosti javiskové skúšky a korepetície, hovorí, že diváci a poslucháči sa môžu tešiť predovšetkým na krásnu hudbu. "Hovorím tomu srdce na dlani, ako krásne dokázal Puccini vyjadriť lyrizmus a lásku." Dnes večer o 19. hodine sa vám v úlohe Mimi predstaví Katarína Michaeli, Rudolfa stvárni Michal Lehotský, Musettu Michaela Hausová a Marcella Michail Adamenko. Ïalej účinkujú: Marek Gurbaľ, Jozef Benci, František balún, Jozef Havasi, Jozef Dzuro a ďalší.

1. december 2000

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]