magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Predstavil sa umelecký drotár Štefan Smržík
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 06 2004 - 12:48 GMT
Východoslovenské múzeum pripravilo v rámci sprievodných podujatí k výstave „SLOVENSKÉ DROTÁRSTVO KEDYSI A DNES“ prezentáciu najznámejších slovenských drotárov. Ako sme už avízovali, dnes sa predstavil umelecký drotár Štefan Smržík z Námestova. Návštevníci akcie si mohli prezrieť ako z drôtu vypletá rôzne ozdobné a umelecké predmety. Pre jeho tvorbu sú charakteristické rôzne misky, prstene, svietniky, ale v múzeu sa prezentuje aj vypletaným drôteným stojanom na krbovú súpravu.

Účelom akcie bolo nielen spropagovať činnosť múzea a oživiť dianie v letnom „kultúrne ospalom“ meste, ale i oboznámiť ľudí s drotárstvom, takmer zabudnutým remeslom, ktoré sa vďaka niektorým nadšencom podarilo pozdvihnúť na umenie.

Keďže drotárstvo má svoj pôvod v minulých časoch, nechýbala ani praktická ukážka malého výletu do histórie, ktorú pripravilo „Združenie skupín historického šermu ViaCassa".

Najbližšiu prezentáciu s praktickými ukážkami práce drotárstva Východoslovenské múzeum pripravilo na 3. septembra. Výstavu drotárskych prác však môžete zhliadnuť pri návštevu múzea aj mimo tohto termínu.

sl   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]