magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Po 30 rokoch zaniká košická VLA a zlučuje sa s TU
@ Aktuálne -> Školstvo      Aug 18 2004 - 14:51 GMT
Košice 18. augusta (TASR) - Po 30-ročnom pôsobení končí zo zákona svoju činnosť košická Vojenská letecká akadémia (VLA) generála Milana Rastislava Štefánika a od 1. septembra sa zlučuje s košickou Technickou univerzitou (TU).

Do konca roku to bude Ústav aeronautiky ako rektorátne pracovisko TU a od januára budúceho roku vznikne Fakulta aeronautiky s tromi akreditovaným inžinierskymi a ôsmimi bakalárskymi odbormi, uviedol dnes pre TASR posledný rektor školy, plukovník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Kandráč. Podľa Kandráča zásadným problémom pri zlučovaní oboch univerzít je veľmi krátky čas od účinnosti zákona, ktorý prijala NR SR. Spresnil, že majú na to 26 dní, kým podobný štandardný proces trvá päť mesiacov.

"Robíme od rána do večera, predovšetkým personalisti, a takisto správcovia majetku a denne spotrebujú aj 10 kilogramov papiera" - poznamenal rektor na okraj likvidačných prác. Niektoré kroky urobili v predstihu, predovšetkým v likvidácii materiálu, avšak pracovno-právne vzťahy mohli riešiť až po účinnosti zákona - po 5. auguste. Do Vojenského archívu v Trnave bude potrebné previezť 180 vriec spisového materiálu, vojaci odovzdávajú výstroj, robí sa inventarizácia a delenie majetku v hodnote 1,4 miliardy korún medzi TU, Ozbrojené sily SR a Slovenskú správu letísk.

Pri personálnom riešení si zánik školy vyžiada vyplatiť na odstupnom približne štyri milióny korún, niektorí zamestnanci školy dostanú podľa kolektívnej zmluvy aj 12 mesačných platov, uviedol rektor. Zo 145 profesionálnych vojakov - učiteľov prejde 119 pedagógov a pracovníkov školy od 1. septembra do kmeňového stavu TU, pričom profesori a docenti budú garantmi akreditovaných študijných odborov. Približne polovica areálu školy prechádza zo zákona pod TU, predovšetkým unikátne laboratóriá, učebne a pracoviská garantujúce vysokú kvalitu vzdelávania.

Za roky existencie vychovala VLA, ktorá bola nástupníčkou Vysokej vojenskej leteckej školy SNP, približne 2000 vojenských pilotov pre bývalé Československo a tzv. spriatelené štáty v Afrike a Ázii, a dvojnásobok obslužného personálu. V Košiciach preberal vysokoškolský diplom aj prvý československý kozmonaut Vladimír Remek a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a študoval tam aj veliteľ Vzdušných síl OS SR Jozef Dunaj. Vo svete preslávila VLA aj akrobatická letka Biele albatrosy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]