magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SUKULENTNÝ SVET 6 - BOGOFLOR
@ Kultúra -> Výstavy      Aug 23 2004 - 10:07 GMT
Východoslovenské múzeum v Košiciach, Hviezdoslavova č. 3

16.8.2004 – 29.8.2004

Autor: Boris Bokotej – pestovateľ sukulentov


Východoslovenské múzeum v Košiciach a pestovateľ sukulentov Boris Bokotej vás pozýva na výstavu okrasných bonsajových kompozícií a solitérnych rastlín- sukulentov, pre naše zemepisné pásmo netradičných, ale milovníkov nežnej krásy krehkej flóry určite známych.

Sukulenty sú rastliny, ktoré si uchovávajú vodu v zásobných orgánoch a to v listoch, stonke a koreni. Iba s nimi sa preto dá pracovať spôsobom sadenia na kamene, lebo majú okrem toho aj širokú škálu tvarov, farieb a vyhovuje im práve tento spôsob sadenia. Aj v prírode, v nich prirodzenom prostredí, ich väčšinou nachádzame na suchých pláňach, stepiach, alebo v puklinách skál, rozpálených horúcich tropickým slnkom.

Vystavené rastliny v kompozíciách pochádzajú z Afriky a z Južnej Ameriky. Tento netradičný spôsob inštalácie solitérnych rastlín, a s tým spojený vlastný spôsob pestovania, zaujme širokú laickú i odbornú verejnosť predovšetkým svojou výtvarnou a estetickou krásou.

Výstava je doplnená fotodokumentáciou nevystavených kompozícií a zakvitnutých kaktusov, ktoré tiež patria do čeľade sukulentov.
Súčasťou výstavy je aj predaj prebytkov rastlín a ich semien, z depotu autora výstavy.

Že pestovanie aj takýchto náročných rastlín je v naších podmienkach možné, svedčia aj slová autora výstavy:

„ Asi pred desiatimi rokmi som triedil a ošetroval rastliny na chodbe v paneláku, kde bývam. Boli tam sukulenty, nepekne vytiahnuté do výšky / pre nedostatok svetla/. Pohľad na takéto rastliny je naozaj dos´t smutný, sú ešte krehkejšie ako zdravé. Preniesol som ich domov a začal som sa im viac venovať- presadil som ich do vhodnejšej pôdy, orezával. Ich rozvíjajúca krása ma zaujala natoľko, že som si začal kupovať ďalšie a ďalšie, až som si musel na záhrade postaviť skleník. Moji rodinný príslušníci už totiž odmietali sa predierať sa denne medzi rozličné kvetináče a debničky s rastlinami, ktoré boli vlastne v celom byte. V roku 1995 som vstúpil do „ Klubu kaktusárov, prostredníctvom ktorého som sa spojil s ostatnými „ fanatikmi“ tohto koníčka. V Čechách som sa spriatelil s p. Honcom z Brna, ktorý vytváral prekrásne živé krajinky z kameňa a sukulentov. Už som v tom bol až po krk. Začalo to malou miskou a teraz už vytváram veľké kamenné kompozície, ktoré môžete uvidieť aj na tejto v poradí už šiestej výstave. Je to výsledok ôsmych rokov presádzania, triedenia semienok, štepenia a nakoniec hľadania vhodných kameňov, ktoré krásu rastlín umocňujú ale nepotláčajú. Mnohé kamene som našiel na svojich potulkách po celom Slovensku, teda nepochádzajú len z blízkeho okolia Košíc.

Touto výstavou by som chcel rozšíriť rady milovníkov týchto nádherných ale stále málo pestovaných rastlín."   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]