magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Schuster prevzal dar RF a Putina k 60. výročiu SNP - lietadlo Polykarpov PO-2
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 25 2004 - 08:13 GMT
Košice (TASR) - Dar Ruskej federácie (RF) k 60. výročiu SNP - motorové lietadlo Polykarpov PO-2 - prevzal v utorok na košickom letisku exprezident SR Rudolf Schuster. V mene ruského prezidenta Vladimíra Putina mu ho odovzdal radca ruského veľvyslanectva v SR Jurij Cingovatov.

Funkčný dvojplošník rozšíri expozíciu Múzea letectva - Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach, ktoré pripravuje na košickom letisku na jeseň otvorenie takzvanej prezidentskej galérie lietadiel. Od prezidentov, vlád a kráľov ich už - najmä Schusterovou zásluhou - získali 14. Polykarpov je podľa riaditeľa STM Augena Labaniča zatiaľ typovo najstarším a najvzácnejším lietadlom expozície.

Schuster, ktorý bol iniciátorom myšlienky Múzea letectva i jeho "prezidentskej galérie", pri slávnostnom akte poďakoval Putinovi za pekný exponát, ktorý bude v múzeu reprezentovať RF. "Som rád, že prídu ďalšie lietadla z Ukrajiny, Nemecka, Švédska a že sa táto originálna myšlienka ujala" - povedal Schuster, ktorý chce ešte získať aj exponát zo Srbska a Čiernej Hory.

Legendárne lietadlo - univerzálny jednomotorový dvojplošník Polykarpov PO-2, nazvané podľa jeho konštruktéra, začali vyrábať v roku 1927 a výroba pokračovala ešte v 50. rokoch minulého storočia. Používali ho na rôzne účely - od poľnohospodárstva, cez geologický prieskum až po vojnové operácie v 2. svetovej vojne. Známe je aj pod názvom "kukuričník". Do košického Múzea letectva STM prišlo plne funkčné po tom, čo ho dva roky renovovali v moskovskej firme Rusavia. Podľa riaditeľa STM Labaniča nie je vylúčené, že sa bude využívať aj na vyhliadkové lety.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]