magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Divadlo Romathan uvedie premiéru rómskej hry Čarovné husle Cinka Panny
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 09 2002 - 18:03 GMT
V poradí už 26. premiéru rómskeho divadla Romathan budú môcť navštíviť milovníci divadelného umenia v piatok 8. decembra o 19,00 v priestoroch kina Veritas na Dominikánskom námestí. Vedenie divadla zvolalo tlačovú besedu za účelom prezentácie pripravenej hry Čarovné husle Cinka Panny.

Riaditeľ divadla Karel Adam zdôraznil, že hra je svojim spôsobom ojedinelá, pretože ide o priblíženie osobnosti skutočnej historickej postavy Cinka Panny. Táto žena, pôvodným menom Anna Cinková, žila v 18. storočí a do dejín umenia sa zapísala ako husľový virtuóz najvyšších kvalít. Okolo jej postavy sa zachovalo množstvo legiend, ktoré sú zčasti pravdivé, čiastočne ich prifarbila ľudská fantázia. Skutočnosť je však takáto, že v čase jej pôsobenia sa rómske ženy svojim umením na verejnosti veľmi neprezentovali. Ona, ako nadpriemerne silná osobnosť, však dokázala zaujať aj hornouhorskú šľachtu, dokonca vystupovala aj pred cisárovnou Máriou Teréziou. Archívy doposiaľ obsahujú jej vlastné skladby, ako aj jej úpravy známych rómskych skladieb. Tento notový záznam je skutočným dôkazom nespornej umeleckej geniality. Jej najznámejšia skladba je Bosorkin čardáš.

I keď bola dostatočne scestovaná, najviac lipla k svojmu rodnému kraju - Gemeru. Tam sa aj neskôr usadila, keď si založila rodinu, ktorú uprednostnila red vystupovaním na svadbách, zábavách a šľachtických večierkoch. I tak sa naďalej realizovala, a to spojením umeleckého cítenia a rodiny. V jej novom súbore hrali aj jej deti. Medzi známe udalosti z jej života patrí aj fakt, že už ako dvanásťročná prekonala svojho učiteľa, husle jej daroval gróf Csáky, chodila v mužských nohaviciach, fajčila fajku a neopovrhovala alkoholom. Jej atypické vystupovanie zmiatlo aj autorov Ottovho náučného slovníka, pretože v ňom je uvedená ako muž. Pripravená hra ju predstaví v čase, keď mala 17 - 18 rokov.

Príprava a naštudovanie tohto diela, ako časti rómskej histórie, si vyžadovalo štúdium archívnych notových materiálov v Budapešti, ako aj dobových materiálov a dostupnej literatúry. V hre zaznejú aj jej pôvodné sladby a ako väčšina pódiových vystúpení Romathanu, aj teraz bude dielo nabité temperamentnou hudbou, spevom tancom a zaujímavými hereckými výkonmi.

sivo   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]