magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dr. Marta Rigdová : POÉZIA DOBY (Žena o ženách)
@ Kultúra -> Výstavy      May 16 2002 - 10:43 GMT
6.5. – 15. 6. 2002

Usporiadateľ: Slovenské technické múzeum


Dnes sa Marta Rigdová predstavuje košickej verejnosti po prvýkrát, aj keď menšiu výstavu z jej tvorby sme mali možnosť vidieť pred troma rokmi v budimírskom kaštieli. Výstava sa koná v čase, keď autorka jubiluje a najmä v čase, keď výtvarné prostriedky a vlastná invencia nadobudli na výrazovej sile a v kresliarskej technike dosahuje stupňa brilantnosti. Kým na predchádzajúcej výstave sme obdivovali imaginárny svet s fantazijno-rozprávkovými motívmi a mytologickými postavičkami, dnes je v popredí pozornosti jej osobitý pohľad na ženu – ako ideál ženskej krásy, ženu z pohľadu histórie, ženu osudovú, ženu súčasnú. Portrétny dobový cyklus zobrazuje ženu z historického pohľadu so všetkými atribútmi.

Prechádzame sa obdobiami od antického Grécka, cez Egypt, Rím, obdivujeme ideál ženskej krásy v období gotiky, či renesančnej Simonetty – Venuše, pristavíme sa pri bohatosti rokokového odevu vo francúzskom štýle až po módu medzivojnového obdobia, či rokov 50-tych až po večernú „femme fatale“ rokov 90-tych. Sledujeme tu dve línie, zvláštny, osobitý prístup autorky: kým zobrazený portrét predstavuje typ dnešnej európskej ženy, jej odev je výsostne dobovo dekoratívny, upúta precízne vypracovanými detailami, bohatosťou, charakteristickými prvkami postáv – reálnych skutočných osudových žien, ktoré sa zapísali do histórie.

Marta Rigdová tu preukazuje svoj mimoriadny kresliarsky talent, vyjadruje sa takmer výlučne ľahkými, pritom presnými a precíznymi ťahmi tenučkého pierka. Nezaprie v sebe zanieteného pedagóga s bohatými dejepisnými znalosťami, z ktorých čerpá aj vo svojej výtvarnej tvorbe z reálnych historických námetov. Zobrazené námety vyžadujú podrobné štúdium jednotlivých prvkov odevu, čím sa autorka priblížuje takmer ku kostýmovému výtvarníctvu.

V ďalšom cykle autorka uplatňuje vlastné poetické videnie, v ktorom pôsobivo stvárňuje portréty žien ozvláštnené osobitou alegóriou, kvetinovými, či rastlinnými motívmi, čím mimoriadne podtrhuje jemné kúzlo ženskej osobnosti.

Motivácia tvorby Marty Rigdovej vyviera z bohatého vnútorného emocionálno-estetického cítenia, potreby pocitu krásna, harmónie. Obdivujeme dekoratívnu výpravnosť v kresbe, takmer počítačovú presnosť, bohatú predstavivosť, ľudsky čistý a slnečný rozmer jej tvorby.

Mgr. Jana Ïuricová   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]