magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na festivale Tempus Art v Rožňave uvedú Macbetha v štyroch jazykoch
@ Kultúra -> Divadlo      Aug 30 2004 - 15:59 GMT
Košice 30. augusta (TASR) - Štvorjazyčný divadelný projekt Macbeth bude mať celosvetovú premiéru na 2. ročníku medzinárodného súťažného festivalu alternatívnych divadiel TEMPUS ART (Čas umenia), ktorý pripravujú organizátori na 9. až 15. septembra v Rožňave.

Podľa riaditeľky festivalu Tatiany Masníkovej z rožňavského Mestského divadla Actores známu drámu Williama Shakespeara už pripravujú od 25. júla v Budapešti maďarskí, estónski, slovenskí a českí herci, dramaturgovia a výtvarníci pod vedením maďarského režiséra Róberta Csontosa.

Masníková dnes na tlačovej konferencii v Košiciach informovala, že na festivale vystúpia alternatívne divadlá z Rakúska, Dánska, Francúzska, Slovinska a krajín V4. Okrem slovenskej časti bude mať v 17. až 19. septembra pokračovanie v Budapešti, pričom "medzinárodného" Macbetha uvedú na scéne renomovaného divadla Thália Sínház s následným turné.

"Špecifikom festivalu je, že všetci účastníci budú spolu komunikovať slobodne o divadelnom umení, o tvorbe a živote. Bude to prístupné občanom, ktorí budú môcť diskutovať s umelcami," povedala Masníková. Ako ďalej informovala, pripravených je 16 predstavení na troch miestach v Rožňave, pričom cieľom je nielen konfrontácia tvorivosti v alternatívnych divadelných postupoch, ale aj podpora turizmu na národnostne zmiešanom území Slovákov a Maďarov v regióne Horného Gemera.

Medzinárodná porota vyhodnotí a ocení na festivale najlepšiu produkciu, réžiu, ženský a mužský výkon a udelia aj cena diváka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]