magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Akademik Galajda: Na Slovensku možno hovoriť o kríze školstva
@ Aktuálne -> Školstvo      Sep 02 2004 - 08:11 GMT
Košice (TASR) - Na Slovensku možno podľa akademika Medzinárodnej akadémie vied a Akadémie Ruskej federácie Pavla Galajdu hovoriť o kríze školstva.

"Netýka sa len školstva, ale aj výchovy, čo je spôsobené krízou rodiny a krízou a krízou ekonomickou, sociálnou a politickou," uviedol pre TASR Galajda pred otvorením nového školského roka.

Akademik, vysokoškolský profesor v oblasti matematiky, zároveň informoval, že o svojich poznatkoch a kladných i negatívnych zmenách v systéme vzdelávania na Slovensku po roku 1990 oboznámil účastníkov 2. medzinárodnej konferencie Vzdelávanie, veda a ekonomika na vysokých školách, ktorá sa konala posledný augustový týždeň v kongresovom centre Akadémia vo Vysokých Tatrách.

V referáte o reformách vzdelávania a výchovy v SR v kontexte európskych integračných procesov Galajda poukázal na materiál Európskej komisie, v ktorom sa okrem iného konštatuje, že Európa postúpila smerom k vzniku spoločnosti a ekonomiky založenej na vedomostiach a že dnešní Európania žijú v zložitom spoločenskom a politickom svete. "Viac než kedykoľvek predtým si jednotlivci chcú plánovať svoj vlastný život, očakáva sa od nich aktívny príspevok pre spoločnosť a musia sa učiť žiť v kultúrnej, etnickej a jazykovej rôznorodosti," pripomenul akademik. V tejto súvislosti hovoril o spoločnosti založenej na vedomostiach a o opatreniach na podporu celoživotného vzdelávania sa.

Konferenciu venovali jej organizátori problémom vzdelávania a vede na vysokých školách a zorganizovali ju ako spoločné, ruské, slovenské, české, poľské, bulharské a ukrajinské vedecké fórum. Cieľom bolo vytvoriť priestor pre medzinárodnú prezentáciu výsledkov vedecko-výskumnej práce a výmenu najnovších poznatkov a skúsenosti z rozvoja vzdelávania a vedy v nových ekonomických podmienkach. Účastníci pracovali v sekciách škola a spoločnosť, vzdelávanie, morálka a kultúra, hodnotové priority vzdelávania v 21. storočí a modernizácia pedagogického vzdelávania, matematika a jej aplikácie, ekonomické problémy vo vzdelávaní a vo vede, história matematiky a prírodných vied a problémy fundamentálneho vzdelávania, metodiky a pedagogiky. Všetky príspevky schválené organizačným výborom konferencie zaradili do zborníka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]