magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Slovensko prispeje k podujatiam Európskeho dňa židovskej kultúry
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 03 2004 - 08:34 GMT
Košice (TASR) - Už po štvrtý raz budú Bratislava, Košice, Komárno, Prešov, Žilina a Trnava 5. septembra spolu s viac ako 40 mestami Európy dejiskami podujatí Európskeho dňa židovskej kultúry.

"Je to príležitosť lepšie poznať židovskú kultúru - jej históriu a tradície - nielen pre židovskú komunitu, ale aj pre majoritu a národnostné menšiny," uviedla na tlačovej konferencii celoslovenská koordinátorka podujatia Marta Gyoriová, predsedníčka Združenia židovských žien Ester. Podľa jej slov by viac podobných aktivít a vzájomné spoznávanie kultúr mohlo predchádzať teroristickým útokom, akých sme dnes svedkami v Rusku, Izraeli a ďalších štátoch.

Tohtoročný Európsky deň židovskej kultúry je v znamení témy Judaizmus a umenie. Gyoriová informovala, že v Košiciach bude dopoludnia rabín Iosi Steiner prezentovať židovskú modlitebňu na Krmanovej ulici. Popoludní predstaví prednáškou v Dome umenia bratislavské Múzeum židovskej kultúry jeho riaditeľ Pavol Mešťan a vystúpi skupina Klezmer band Pannonia z Budapešti. V ďalších mestách budú prednášky a výstavy spojené s odborným výkladom kurátorov. Vstup do expozícii v Bratislave, Prešove, Komárne, Žiline a Trnave bude voľný. V bratislavskom Zičiho paláci bude v spolupráci so Židovskou náboženskou obcou prednáškový cyklus Židovské kultúrne dedičstvo na Slovensku. V Komárne každý rok organizujú na vysokej odbornej úrovni Európsky deň židovskej kultúry bratia Paszternákovci.

Gyoriová informovala, že židovská komunita, ktorú zdecimoval holokaust, má dnes na Slovensku 2500 až 3000 členov, z toho v Košiciach približne 500. Kultúra sa sústreďuje hlavne na muzeálne zbierky, vydávanie kníh a hudobnú produkciu. V Košiciach existovala v polovici 90. rokov minulého storočia židovská škola, ktorú však navštevovalo len desať detí. O živote židov na Slovensku a v Čechách informuje časopis, ktorý vychádza v Izraeli.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]