magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach a v Prešove boli podujatia k Európskemu dňu židovskej kultúry
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 06 2004 - 07:48 GMT
Košice/Prešov (TASR) - Príležitosťou lepšie poznať históriu a tradície židovskej komunity sa stal včerajší Európsky deň židovskej kultúry. Na východnom Slovensku sa akcie v jeho rámci a v znamení ústrednej témy Judaizmus a umenie uskutočnili v Košiciach a v Prešove.

V Košiciach dopoludnia rabín Iosi Steiner prezentoval židovskú modlitebňu na Krmanovej ulici. Popoludní v Dome umenia prednášal Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry na Slovensku z Bratislavy a vystúpila skupina Klezmer band Pannonia z Budapešti.

Asi 100 návštevníkov využilo možnosť celodenného voľného vstupu do expozície spomínaného múzea umiestneného v synagóge v Prešove. Zaujala najmä stála expozícia judaík zo slávnej zbierky Eugena Bárkányho a dostali odborný výklad kurátora. Expozíciu slávnostne otvorili v novembri 1993 za prítomnosti vtedajšieho predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara. Samotná synagóga postavená v rokoch 1897 až 1898 je tiež pastvou pre oči. V jej areáli v auguste 1991 odhalili Pamätník martýrov ako pripomienku, že v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny zomrelo šesť tisíc Židov z Prešova a okolia.

Celoslovenská koordinátorka podujatia Marta Gyoriová, predsedníčka Združenia židovských žien Ester, pre TASR zdôraznila, že súčasná židovská kultúra sa sústreďuje hlavne do muzeálnych zbierok, vydávania kníh a hudobnej produkcie.

Do Európskeho dňa židovskej kultúry sa medzi vyše 40 mestami starého kontinentu zapojili zo SR štvrtýkrát ešte Bratislava, Komárno, Žilina a Trnava.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]