magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ŠFK sa chce v novej 36. sezóne viac priblížiť vkusu poslucháčov
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 10 2004 - 08:44 GMT
Košice (TASR) - Predsezónnym koncertom V rytme tanca 16. septembra a otváracím koncertom z diel Ludwiga van Beethovena a Roberta Schumanna 23. septembra začne 36. sezónu Štátna filharmónia Košice (ŠFK).

V dramaturgii urobili košickí filharmonici ústupok poslucháčskemu vkusu a ťažisko koncertov posunuli do romantickej a klasickej hudby, uviedol včera na tlačovej konferencii riaditeľ ŠFK Július Klein. Podľa neho to však neznamená ústupok v kvalite interpretácie a na pódiu sa objavia hviezdy slovenského a európskeho hudobného umenia.

Filharmónia nezabudla ani na prezentáciu súčasnej slovenskej hudby, ktorá bude zastúpená v novembrovom 2. festivale súčasného umenia. Ako spresnila dramaturgička ŠFK Mária Kornucíková, zo skvostov vážnej hudby zaznejú husľové koncerty Beethovena a Paganiniho, tretí klavírny koncert Sergeja Rachmaninova, Debussyho More, diela Mozarta, Čajkovského, Dvoøáka, Gershwina, Bernsteina a mnohých ďalších. Z menej známych diel to bude napríklad Koncert pre violu Bélu Bartóka, či skladby Brittena, Elgara a Respighiho.

V košickom Dome umenia sa počas novej koncertnej sezóny predstavia okrem iných Gabriela Demeterová, Pavel Šporcl, Eugene Indjic, Jerzy Swoboda, Bohumil Kulínsky, Tomáš Hanus či Martin Malachovský.

Kornucíková osobitne upozornila na hosťovanie ostravskej Janáčkovej filharmónie, ktorá vystúpi 7. októbra v rámci Dní českej kultúry 2004 a Dní Ostravy v Košiciach a predvedie diela českých klasikov Smetanu, Dvoøáka a Janáčka.

ŠFK pokračuje v tradícii literárno-hudobných večerov. Tento raz bude Štefan Bučko vo februári čítať z tvorby Sándora Máraiho.

Okrem sezónnych koncertov ŠFK tradične organizuje 34. medzinárodný organový festival 14. - 27. septembra a medzinárodný festival 50. Košická hudobná jar 28. apríla až 27. mája 2005.

Šéfdirigentom ŠFK je aj v novej sezóne úspešne hosťujúci Jerzy Swoboda z Poľska.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]