magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické ŠD uviedlo premiéru baletu Malý princ, Chmelovi sa predstavenie páčilo
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 12 2004 - 17:55 GMT
Košice (TASR) - Jedno z najslávnejších diel svetovej literatúry - rozprávku Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho spracovanú ako moderné tanečné divadlo pre deti a dospelých uviedol v piatok v premiére baletný súbor Štátneho divadla v Košiciach.
Premiéru tohto pozoruhodného medzinárodného projektu si nenechal ujsť ani minister kultúry Rudolf Chmel. Pre TASR povedal, že sa mu predstavenie páčilo. Rovnako pozitívne zhodnotil aj celkové smerovanie divadla za posledné roky.

V baletnom predstavení Malý princ použil režisér a choreograf Ondrej Šoth po prvý raz v slovenskom divadle modernú techniku prenosu obrazu na scénu - technológiu takzvanej čarovnej lampy - laterna magika. Film, tanec a hudba ako umelecky rovnocenné komponenty sú pri nej vo vzájomnom dialógu a vzájomne sa dopåňajú. Režisér priznáva, že baletným naštudovaním pôvabnej rozprávky z pera francúzskeho letca sa mu splnil životný sen.

Dramaturgička a scenáristka Zuzana Mistríková poznamenala, že tento projekt je ideálnym spôsobom medzinárodnej kultúrnej komunikácie. V spolupráci s britskou spoločnosťou Different Perspectives ho pod záštitou anglickej kráľovnej Alžbety, princa Charlesa a premiéra Tonyho Blaira uvedú v marci budúceho roka aj v londýnskej Royal Albert Hall, pričom výťažok poputuje pre detské domovy. Do konca tohto roku uvidia predstavenie aj v pražskom Národnom divadle, záujem oň prejavili baletné scény vo Švajčiarsku a Taliansku. Ambíciou realizačného tímu je aj uvedenie predstavenia v rámci výstavy EXPO 2005 v Japonsku.

Na projekte spolupracoval excelentný tím - slovenský kostýmový výtvarník Milan Čorba spolu s autorom filmu Davidom Spáčilom a s autorom hudby Michalom Pavlíčkom. Obaja tvorcovia sú z Českej republiky. Scénu navrhol Juraj Fábry, hudobnú nahrávku realizoval britský dirigent Vartan Melkonien. Baletnými sólistami sú zväčša mladí hosťujúci ukrajinskí tanečníci.

Úspešnú premiéru uviedlo ŠD v roku 80. výročia vzniku profesionálneho divadelníctva v Košiciach a 105. výročia historickej divadelnej budovy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]