magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Madame Yevonde: Výber z tvorby
@ Kultúra -> Výstavy      May 20 2002 - 11:48 GMT
7.5. - 30. 6. 2002

Východoslovenská galéria, expozícia na Hlavnej 27

Výstava pripravená v spolupráci s British Council predstavuje známu anglickú fotografku. Madame Yevonde, vlastným menom Yevonde Cumbersová (1893-1975), sa narodila v Streathame, v južnej časti Londýna v rodine strednej vrstvy. Ako 16-ročnú ju poslali do kláštornej školy v Belgicku. Tu, neskôr i v Paríži, sa začala zaujímať o hnutie sufražetiek a angažovať sa za volebné právo žien. Ženskej otázke sa venovala celý život.

Ako 17-ročná, podnietená inzerátom v novinách na asistentku v poprednom londýnskom fotografickom štúdiu, sa rozhodla stať fotografkou. V roku 1914 si s finančnou podporou otca prenajala lacné štúdio a začala pracovať pod menom Madame Yevonde – Portrétistka.

Začiatkom roka 1916 v úsilí pomôcť svojej krajine vstúpila do ženského pozemného armádneho zboru Land Army. Po návrate do štúdia v roku 1917 sa jej podarilo angažovať širokú škálu nových modelov – od divadelných a literárnych hviezd po popredné postavy britskej aristokracie.

V 20-tych rokoch došlo k zvýšeniu konkurencie s nástupom viacerých nových časopisov. Aj v jej tvorbe sa prejavil vplyv freudizmu na oslabovanie viktoriánskej rigoróznosti v otázkach sexu, badať aj vplyv filmového umenia.

V polovici 30-tych rokov sa začala zaujímať o farebnú fotografiu, ktorá sa v Británii udomácňovala pomalšie ako v USA. V roku 1935, inšpirovaná klasickým umením a surrealizmom, začala pracovať na cykle „Bohyne“. V roku 1936 si vplyvný magazín Fortune u nej objednal fotografie zachytávajúce posledné dni vystrojovania slávnej lode Queen Mary.

Po zmene ekonomickej klímy v Británii v 30-tych rokoch sa Madame Yevonde prispôsobila novým požidavkám a začala pracovať aj pre reklamu. Po výstave jej fotografií v Albany Gallery v roku 1932, ktorá bola prvou výstavou farebných portrétov v Británii, vzrástol aj záujem inzerentov o prácu Madame Yevonde. Vstupom krajiny do druhej svetovej vojny a zatvorením jej obľúbenej firmy Vivex sa Madame Yevonde musela farbnej fotografie vzdať.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]