magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstavu z tvorby Ernesta Zmetáka otvorili v košickom Löfflerovom múzeu
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 15 2004 - 09:05 GMT
Košice (TASR) - Komorný výber z diela poprednej osobnosti slovenského výtvarného umenia Ernesta Zmetáka (1919 - 2004) otvorili v utorok slávnostne v košickom Múzeu Vojtecha Löfflera.
Približne 30 olejomalieb a grafík zapožičala na výstavu Galéria umenia v Nových Zámkoch, pre ktorú umelec ako novozámocký rodák daroval spolu s manželkou približne 100 svojich diel a ďalších takmer 1000 umeleckých artefaktov zo súkromných zbierok.

"Prínos Zmetáka do slovenského výtvarného umenia je v jeho prístupe k racionálnemu zobrazeniu. Oslobodzuje sa od všetkého náhodného, od všetkého, čo je nestále, zaujíma sa o vnútorný zákon zobrazovaného a snaží sa vlastne o riešenie každého centimetra plochy obrazu," uviedla na vernisáži kurátorka výstavy Magdaléna Klobučníková.

V Löfflerovom múzeu sú vystavené ukážky Zmetákovej portrétnej tvorby, krajinomaľby i grafika z obdobia od študentských čias až po 70. roky minulého storočia.

Maliar, kresliar, grafik a monumentalista Ernest Zmeták vstupuje na výtvarnú scénu v čase rozmachu výtvarných snažení v 40. rokoch 20. storočia. Zo svetových umelcov ho ovplyvnil Paul Cezanne, zo slovenského výtvarného umenia mu je blízka tvorba ¼udovíta Fullu, Mikuláša Galandu a Konštantína Bauera.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]