magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

JÚLIA ZELENÁ - HODVÁB
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 22 2004 - 09:09 GMT
Východoslovenská galéria v Košiciach, Hlavná 27, Košice, výstavná sieň A

18.9. - 17. 10. 2004

Kurátorka výstavy: Helena Němcová


Júlia Zelená sa narodila v roku 1963 v Košiciach, kde doteraz ži-je a pracuje. V roku 1986 ukončila štúdium na Technickej univerzite v Košiciach a od roku 1993 sa venuje odevnej a výtvarnej tvorbe, ktorá zahøňa odevný design a maľbu na hodvábe. Ručne maľovaný hod-váb je spracovaný do podoby odevov, odevných a bytových doplnkov a nástenných textílií. Doposiľ svoju tvorbu prezentovala na štyroch individuálnych výstavách v Košiciach. Na budúci rok pripravuje vý-stavu malieb na hodvábe v Múzeu Janka Kráľa (Synagóga) v Liptovskom Mikuláši.

Vystavený súbor malieb na hodvábe Júlie Zelenej bol vytvorený v posledných dvoch rokoch. Autorka si výrazové možnosti tejto prasta-rej, pôvodom orientálnej techniky, až donedávna v našom prostredí málo rozšírenej, spočiatku overovala na ňou vyhotovených (navrhova-ných) odevných kreáciách a odevných doplnkoch (šatky, kravaty) či interiérových textíliách (dekoratívne vankúše). Pre realizáciu svo-jich maliarskych kompozícií si Júlia Zelená zvolila nanajvýš ušľachtilú matériu, ktorou je prírodný hodváb. Podriadenosť funkcii nástennej textílie podčiarkuje neiluzívnym spôsobom prezentácie ob-razového priestoru.

Originálny výtvarný sloh autorkiných prác charakterizuje kon-štruktívne budovanie obrazovej plochy, postavené na rytmicky opakovanej skladbe jednotlivých výtvarných prvkov, vycibrené dekoratívne cítenie tvarov a farieb, žiarivá, delikátna farebná harmónia využí-vajúca raz princíp kontrastu, inokedy valérové nuansovanie základ-ných tónov. Prezrádza poučenie dejinami umenia (skladobný princíp mozaiky, secesný dekorativizmus a ďalšie). Vo výtvarnom vyjadrení reflexií okolitého sveta, vnútorných pocitov, nálad a predstáv sa organicky prelínajú inšpirácie empirickou skúsenosťou s rečou ab-strakcie. Júlia Zelená ich stvárňuje v symbolickom, znakovom jazy-ku, ktorý tematicky čerpá zo sveta človeka, prírody i civilizačného prostredia. Dekoratívne štylizované prírodné motívy (vegetabilné i zoomorfné) – strom, list, kvet, plod rastliny, ryba, kamienky, bubliny vody striedané figurálnymi fragmentami – hlava ženy, ruka, oko, či architektonickými prvkami – dom, veže, okno sa uplatňujú v niekedy priam „arabeskovo” ornamentálne spracovaných, vždy však harmonicky vyvážených kompozíciách.

Júliine maľované hodvábne textílie vyžarujú pocit pohody; atmo-sféru slnečného letného popoludnia, žblnkot pramienka, zlatistú krásu jesene, ale i melanchóliu v duši človeka, fantastický svet a čistotu rozprávky..., poskytujú kontemplatívny priestor na malé zastavenie sa. Mnohé jej práce prekračujú rozmer prvoplánovej deko-ratívnej (úžitkovej) funkcie a majú ambície významovosti a obsahovosti voľného umenia.

H. Němcová   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]