magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Historická európska hudba znela na Spiši
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 27 2004 - 08:11 GMT
Markušovce (TASR) - Sonáty Mozarta a Beethovena v podaní slovenskej klaviristky Veroniky Lackovej zneli v nedeľu večer na koncerte v múzeu historických klávesových nástrojov v letohrádku Dardanely v Markušovciach na Spiši. Hudbu majstrov svetového mena zahrala interpretka na jednom z exponátov, kladivkovom klavíri z roku 1843, ktorý vyrobil bratislavský majster Karol Schmidt.

V druhej časti koncertu sa predstavili pásmom historickej hudby, spevu a veršov členovia Akademického umeleckého združenia z Bratislavy.

Koncert bol súčasťou 3. ročníka medzinárodnej prehliadky historickej hudby európskych regiónov Ars Antiqua Europae 2004, ktorý sa začal v piatok v Štítniku na Gemeri. Výnimočnosť podujatia podčiarkla atmosféra historických objektov, kostolov, kaštieľov, hradov a múzeí, ktoré boli miestom koncertov. Organizátori vybrali evanjelický kostol v Štítniku, Spišský hrad i hrad Krásna Hôrka, kostol sv. Jakuba v Levoči či sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch.

Prehliadka, ktorú v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva pripravili Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi, vyvrcholí v pondelok predpoludňajším koncertom v evanjelickom kostole v Rožňave a v podvečer záverečným koncertom v kaštieli Betliar.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]