magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Albrecht Dürer: Grafické listy
@ Kultúra -> Výstavy      May 21 2002 - 14:17 GMT
Zbierka mesiaca - máj 2002

Východoslovenské múzeum

Vedenie Východoslovenského múzea každý mesiac sprístupňuje zbierku, ktorú z jej vystavených exponátov alebo depozitov vyberá niektorá verejne známa osobnosť. Zbierku mesiaca v decembri 2002 vybral akademický maliar a scénograf Ján Hanák.

Albrecht Dürer je jedným z najznámejších a aj najvýznamnejších predstaviteľov nemeckej renesancie. Predovšetkým jeho zásluhou sa stali techniky medirytiny a drevorezu samostatnými umeleckými druhmi. Vo svojich dielach spojením talianskej patetickosti vo figurálnych kompozíciách a poetickým pohľadom na krajinu, typickým pre nizozemské maliarstvo, vniesol do severskej, nemeckej grafiky, s jej starými prúdmi ornamentálneho cítenia, ideálnu syntézu týchto prvkov.

Zbierka Východoslovenského múzea obsahuje okrem iných vzácnych zbierok aj, síce nie úplné, ale určite najstaršie latinské vydanie Apokalypsy sv. Jána, súboru drevorezov určených na šírenie evanjelií vo všetkých vrstvách spoločnosti. Tento súbor vyšiel v neskorších vydaniach aj v nemčine, alebo bez sprievodných textov z Biblie. Albrecht Dürer ho vytvoril v roku 1498 ešte bez sprievodného textu, ale pre jeho veľký komerčný úspech v jeho dielni spracovali aj nové dotlače, doplnené o spomínané texty z Evanjelia sv. Jána.

Súbor sa začal rozširovať doslova po celej Európe, vďaka tomu sa aj tieto grafické listy spletitou cestou obchodu dostali aj do zbierok Východoslovenského múzea. Pravda, bolo to o niekoľko storočí neskôr.

Zbierka pochádza z rozsiahleho testamentárneho odkazu Imricha Henszlmanna z roku 1888, jedného zo zakladateľov Hornouhorského muzeálneho spolku, predchodcu Východoslovenského múzea, ktoré v tomto roku oslavuje 130 rokov svojho založenia.

V roku 1919 bola časť zbierky grafiky múzea prevezená do Múzea krásnych umení v Budapešti, no prostredníctvom Ministerstva školstva a kultúry sa v roku 1968 vrátila späť do Košíc, ako výmena za niektoré personáliá Františka II. Rákocziho.

Vystavené sú štyri listy: Žena s baraními rohmi, Vojna anjelov, Boj sv. Michala so Šarkanom, Videnie sv. Jána.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]