magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická Štátna filhamónia uvedie Addinsellov Varšavský koncert pre klavír
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 28 2004 - 15:43 GMT
Košice 28. septembra (TASR) - Varšavský koncert pre klavír od Richarda Stewarta Addinsella, ktorý patrí k najväčším svetovým hitom na rozhraní populárneho a vážneho žánru, zaznie 30. septembra na koncerte košickej Štátnej filharmónie (ŠF) v Dome umenia.

Addinsell, ktorý bol v 40. rokoch obľúbeným skladateľom amerického Hollywoodu, ho skomponoval ako súčasť hudby k filmu Dangerous Moonlight, informovala dramaturgička ŠF Mária Kornucíková.

Koncert bude dirigovať český dirigent Tomáš Koutník. Pod jeho taktovkou zahrajú košickí filharmonici s poľským klaviristom Arturom Jaroňom aj Koncert pre klavír a orchester F dur od Georgea Gershwina, symfonickú báseň Praga od Josefa Suka a symfonickú báseň O věčné touze od Vítězslava Nováka.

Tomáš Koutník patrí k popredným českým dirigentom. V roku 1977 absolvoval AMU v Prahe a získal 1. cenu na Medzinárodnej dirigentskej súťaži vo francúzskom Besancone. Pôsobil v rôznych českých i slovenských orchestroch: dirigent Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, šéfdirigent Janáčkovej filharmónie Ostrava, dirigent Symfonického orchestra Českého rozhlasu v Prahe, šéfdirigent Severočeskej filharmónie Teplice a šéfdirigent Filharmónie B. Martinù v Zlíne. V rokoch 1998-2003 bol šéfdirigentom ŠF Košice.

Artur Jaroň hru na klavíri študoval na Hudobnej akadémii v Krakove, ďalej sa zdokonaľoval na odeskom konzervatóriu a v rámci majstrovských kurzov. Má za sebou bohatú umeleckú činnosť a venuje sa aj komornej hre a nahrávaniu. Je riaditeľom medzinárodného hudobného festivalu v meste Busko Zdrój.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]