magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Po desiaty raz sa v Košiciach uskutočnia Dni českej kultúry
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 30 2004 - 07:48 GMT
Košice (TASR) - Po desiaty raz majú východniari príležitosť stretnúť sa v masívnej prezentácii s českou kultúrou.

Od 7. do 27. októbra pre milovníkov českého divadla, filmu, výtvarného umenia, poézie a hudby pripravil Generálny konzulát Českej republiky v spolupráci s Českým spolkom na Slovensku, Českým centrom a ďalšími partnermi pestrú ponuku podujatí. Súčasťou českých dní budú aj Dni Ostravy, partnerského mesta metropoly východu.

"My tu na východe sa pohybujeme v trošku v iných nuansách, než Bratislava, kde sa akcie dejú akosi automaticky a spontánne. Dôležité však je, že tu česká kultúra je, a je tu hlavne preto, že je po nej dopyt," uviedol na margo už desiateho ročníka Dní českej kultúry generálny konzul ČR v Košiciach Vítězslav Pivoňka.

V Košiciach sa okrem iných predstaví Janáčkova filharmónia z Ostravy a prvá scéna českého divadla - pražské Národné divadlo s najúspešnejšou hrou sezóny Moliérovým Lakomcom. Recitálom potešia svojich priaznivcov Jaromír Nohavica a Lenka Filipová.

V spolupráci s filmovým klubom Cinefil sa v Košiciach v priebehu ôsmich dní uskutoční pravdepodobne najväčšia filmová prehliadka českých filmov za posledné roky. Medzi dvadsiatkou filmových predstavení nebude chýbať klasika, "trezorové" filmy či najnovšia tvorba, vrátane Českého sna Víta Klusáka a Filipa Remundu. Účasť na prehliadke sľúbil aj nestor českého filmu Otakar Vávra.

Jednou z nosných akcií bude odhalenie unikátneho spoločného pamätníka - dvojbustia Tomáša G. Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Súsošie búst postavených na dvoch pylónoch, spojených svorníkom s bronzovou kyticou, bude inštalované na mieste, kde sa stretávajú ulice nesúce mená oboch najvýznamnejších predstaviteľov prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov. Projekt v spolupráci s Českým spolkom realizoval Československý ústav zahraniční. Autorom diela je akademický sochár Josef Vajce.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]