magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KEÏ BRATISLAVA PREŠPORKOM BOLA
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 04 2004 - 13:06 GMT
Východoslovenské múzeum na Nám. Maratónu mieru 2 v Košiciach

od 2. 10. 2004 – do....

Bratislava 1848 – 1918. Tento úsek z dejín mesta je vymedzený dvomi významnými historickými udalosťami revolúciou 1848/49 a rozpadom Rakúsko-Uhorskej monarchie s následným vznikom Československej republiky v roku 1918. Bratislava v tomto období stratila pozíciu hlavného a korunovačného mesta Uhorska. Napriek tomu sa z nej stalo druhé najpriemyselnejšie mesto krajiny a žilo bohatým spoločenským životom.

Význam a hodnotu výstavy prezentujúcej doteraz menej známu kapitolu z dejín mesta môžu vidieť a oceniť obyvatelia Košíc prostredníctvom jej reinštalácie pod názvom KEÏ BRATISLAVA PREŠPORKOM BOLA. Pôvodný projekt bol spoločnou prácou tímu odborných pracovníkov MMB a komisárky výstavy, zástupkyni riaditeľa Mgr. Marty Janovíčkovej. Reinštaláciu pre košické múzuem pripravil Mgr. Viliam Karácsony, odborný pracovník MMB.

Výstava je rozdelená do tematických celkov, ktoré zachytávajú vývoj vo všetkých podstatných oblastiach života mesta.

Popri trojrozmerných predmetoch sú z hľadiska celkového obsahu výstavy rovnocenné podrobné textové a obrazové panely, ktoré poskytujú základné informácie o histórii, hospodárskom a urbanistickom rozvoji, spoločenskom a kultúrnom živote. Množstvo trojrozmerných predmetov pochádza zo zbierok Mestského múzea v Bratislave, ktoré vzniklo v roku 1868.

Záštitu nad výstavou prevzali Andrej Ïurkovský, primátor mesta Bratislavy a Zdenko Trebuľa, primátor mesta Košice.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]