magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odborári žiadajú zvýšiť podiel z HDP pre školstvo
@ Aktuálne -> Školstvo      Oct 05 2004 - 10:31 GMT
Košice (TASR) - Zvýšiť čo najskôr percento z HDP pre školstvo na úroveň priemeru krajín OECD požadujú v otvorenom liste vláde odborári stredných škôl a školských zariadení Košického a Prešovského kraja.

"Sme jedinou krajinou v rámci OECD, ktorej vláda nedokázala zvýšiť výdavky na školstvo tak, aby zabránila jeho úpadku. Ten sa odráža v odchode mladých učiteľov, v strate motivácie tých, ktorí ešte ostávajú učiť, nedostatočnom sociálnom zabezpečení zamestnancov, zastaraných didaktických pomôckach a nevyhovujúcich zariadeniach pre praktickú prípravu" - uviedol pre TASR predseda Rady základných organizácií Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy vo východoslovenskom regióne Pavel Ondek.

Odborári regiónu v otvorenom liste, ktorý poskytli TASR, upozorňujú na štúdiu OECD združujúcej 30 najvyspelejších ekonomík sveta. Z nej vyplýva, že Slovensko je na poslednom mieste v investovaní peňazí do školstva. Túto skutočnosť hodnotia preto ako hazard so vzdelaním mladých ľudí.

"Východiská štátneho rozpočtu na rok 2005 pre školstvo poznáme. Pre nás už nie je prekvapením, že znižujete podiel HDP pre školstvo. Tým naďalej dávate najavo neochotu plniť vládny program v časti, v ktorej za jednu z priorít ste stanovili školstvo" - uvádza sa o otvorenom liste odborárov vláde.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]