magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Prví poslucháči košickej TU získali diplomy francúzskej univerzity
@ Aktuálne -> Školstvo      Oct 07 2004 - 07:46 GMT
Košice (TASR) - Historicky prvá skupina desiatich študentiek z Ekonomickej fakulty košickej Technickej univerzity prevzala v stredu po úspešnom absolvovaní štúdia odborov mikroekonomika a makroekonomika diplom univerzity Sophia Antipolis vo francúzskom Nice.

Projekt realizovala škola v spolupráci s Francúzskym veľvyslanectvom a Francúzskou alianciou v SR. "Je potvrdením toho, že slovo internacionalizácia a integrácia v rámci EÚ je realitou. Nerozprávame iba o tom, ale skutočne absolvujeme spoločné štúdium, ktorého výsledkom je diplom z Francúzska a následne potom aj diplom z našej školy," uviedol rektor TU Juraj Sinay. Podľa jeho slov zaujímavé v tomto prípade bolo, že naši študenti nestrávili v Nice celý čas štúdia. Po jazykovej príprave študovali najmä u nás na základe francúzskych študijných programov a pod tútorstvom francúzskych odborníkov.

Absolventkám zablahoželal osobne francúzsky veľvyslanec v SR Jasques Faure a francúzsky jazykový atašé a riaditeľ Francúzskej aliancie v SR Bruno Boyer.

Podľa veľvyslanca si mladé ekonómky zaslúžia obdiv aj preto, že ekonomika sa neštuduje ľahko v rodnej reči ani samotným Francúzom. Vyjadril presvedčenie, že pomôžu ďalšiemu rozvoju francúzsko - slovenskej ekonomickej spolupráce, ktorej doterajším výsledkom je vyše 180 dcérskych spoločností francúzskych firiem na Slovensku a 25 000 pracovných miest.

Prorektor TU pre vzdelávanie Vladimír Penjak pripomenul, že ich spolupráca so zahraničnými univerzitami je realizáciou takzvaného Boloňského procesu. Jeho cieľom je postupná unifikácia vysokoškolských diplomov a vytvorenie jednotného vysokoškolského priestoru v EÚ do roku 2010.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]