magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SOU hutnícke v Košiciach - Šaci si pripomína 40 rokov existencie
@ Aktuálne -> Školstvo      Oct 18 2004 - 14:30 GMT
Košice 18. októbra (TASR) - Približne 18 000 pracovníkov, hlavne pre hutnícke, ale aj strojárske a ďalšie profesie pripravilo doteraz SOU hutnícke v Košiciach - Šaci, ktoré si pripomína 40. výročie založenia.

Až 60 percent terajších zamestnancov U.S. Steel Košice sa pripravovalo v tomto učilišti a ročne v ňom absolvuje prax vyše 240 jeho učňov, uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Jozef Šablatúra. Poukázal zároveň na klesajúci záujem detí a rodičov o takzvané čierne remeslá napriek zvýšenému dopytu po nich na slovenskom i európskom trhu práce.

"Verejná mienka rodičov nie je naklonená učňovskému školstvu, aby dávali žiakov do odborných profesií - takzvaných čiernych remesiel. Sú učňovské odbory ako napríklad kuchár - čašník, kde je prebytok, ale o čierne remeslá nie je záujem, dobrovoľne deti študovať neprídu," povedal Šablatúra. Podľa jeho názoru by do problému mali vstúpiť zamestnávatelia a využívať pri získavaní žiakov zákonné nástroje, umožňujúce ich preferovanie rôznymi finančnými výhodami - poskytovaním vreckového, stravného, cestovného či ubytovania.

SOU hutnícke, ktoré patrí vybavením a finančným zázemím medzi najlepšie na Slovensku, má dnes len približne 700 žiakov denného a večerného štúdia, kým v časoch najväčšieho rozvoja to bol niekedy aj trojnásobok, uviedol Šablatúra. V tomto roku prijali do 1. ročníka len 127 učňov, čo je vzhľadom na kapacity veľmi málo. Najväčší záujem je o odbor mechatronika, ktorý prevzali z EÚ, a mechanik počítačových sietí.

Učilište nieslo pôvodne názov prvého kozmonauta Jurija Gagarina, ktorý školu v roku 1966 aj osobne navštívil, po spoločenských zmenách v roku 1989 ho zriaďovateľ z názvu odstránil.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]