magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické ŠD je v exekúcii, poslanci v ňom urobili poslanecký prieskum
@ Kultúra -> Divadlo      Oct 18 2004 - 18:39 GMT
Košice 18. októbra (TASR) - Na situáciu v košickom Štátnom divadle (ŠD), ktoré je v exekúcii, zamerali dnešný poslanecký prieskum členovia kultúrneho výboru Gustáv Krajči (nezávislý) a Albert Sándor (SMK). Divadlo prehralo súdny spor a hrozí mu krízový režim kvôli súdom uznanému dlhu voči súkromnej spoločnosti vo výške 53 miliónov korún.

"Po preštudovaní materiálov, ktoré sme dostali, sa nemôžem vyhnúť konštatovaniu, že ide o veľmi podozrivý prípad podpísania (nájomnej) zmluvy na 60 rokov a konanie súdov je viac ako pochybné. Je tu úloha pre Generálnu prokuratúru (GP) SR, aby rýchlo vstúpila do tohto procesu," uviedol po prieskume Krajči. Podľa Sándora urobia podobný prieskum aj na Ministerstve kultúry SR.

Riaditeľ ŠD Peter Himič povedal, že GP sa už zaoberá ich mimoriadnym dovolaním voči rozsudku Krajského súdu v Košiciach, ktorý verdikt prvostupňového súdu potvrdil a nariadil voči divadlu exekúciu. "Žiadame odložiť vykonateľnosť tohto podľa nášho názoru nespravodlivého rozsudku a namietame nezákonný postup súdu," uviedol. Ako povedal, divadlo už dostalo dva exekučné príkazy. Ak sa to bude takto kopiť, ŠD nebude schopné plniť základné funkcie a jeho prevádzka bude ohrozená. Vedenie dnes prijalo kroky, ktoré budú znamenať krízový režim v divadle. Aký to bude mať dopad na chod divadla, Himič zatiaľ neuviedol. Spresnil, že predmetom exekúcie nemôže byť štátny majetok, len pohľadávky, ktorými si divadlo "prilepšuje" k rozpočtu, aby hospodárenie nebolo stratové.

Súdny spor medzi ŠD Košice a súkromnou spoločnosťou Gabriel sa začal v roku 1994 kvôli zmluve o prenájme priestorov na Františkánskej ulici na účely skladovania secondhandového textilu. Spolu päť zmlúv podpísal vtedajší riaditeľ Anton Grega a konateľ Aladár Ocsko, ktorý bol v rokoch 1987 - 1992 zamestnancom ŠD a spoluvlastníkom spoločnosti Gabriel. Zmluvy uzatvorili na 60 rokov pri cene 700 korún za meter štvorcový, čo bolo podľa nového vedenia divadla nevýhodné.

Prijatie nového zákona o správe majetku štátu vytvorilo prechodné obdobie, v ktorom bolo potrebné všetky zmluvy obnoviť, inak zo zákona zanikli, uvádza sa v stanovisku MK SR k prípadu. Podľa neho nová zmluva podpísaná nebola, čo s časovým odstupom spoločnosť Gabriel vyhlásila za obštrukciu a zažalovala ŠD s tým, že mu zabránilo podnikať. Neskôr pohľadávku voči ŠD postúpila šamorínskej spoločnosti Adria - AL. Tá dôsledne pokračovala vo vymáhaní domnelého ujdeného zisku. Okresný a Krajský súd v Košiciach napokon rozhodli, že ŠD je povinné uhradiť žalobcovi 53 miliónov korún. Divadlo v odvolaniach neuspelo a rozsudok sa stal vykonateľným. Voči nemu sa však odvolalo na GP nielen divadlo, ale aj žalobca, ktorý považuje náhradu 53 miliónov korún za nedostatočnú.

MK SR v stanovisku poskytnutom hovorkyňou Norou Slovákovou vyjadrilo počudovanie nad tým, že pôvodná zmluva na prenájom priestorov na skladovacie secondhandového textilu mohla vyústiť do verdiktu o ujdenom zisku 53 miliónov korún. Preto sa aj minister kultúry obrátil na generálneho prokurátora so žiadosťou preskúmať, či by podanie mimoriadneho dovolania nebolo v tomto prípade oprávnené.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]