magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Cvičné školské firmy sa stretnú na medzinárodnom veľtrhu v Košiciach
@ Aktuálne -> Školstvo      Oct 20 2004 - 07:49 GMT
Košice (TASR) - Približne 200 cvičných firiem už pracuje na Slovensku pri stredných školách ekonomického zamerania. Najlepšie z nich sa budú prezentovať na 2. medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem krajín V4, ktorý bude 22. októbra v Košiciach.

"Budeme prezentovať výsledky spolupráce učiteľov a žiakov našej školy s partnerskými školami a reálnymi firmami" - uviedol na tlačovej konferencii za organizátorov riaditeľ Obchodnej akadémie (OA) na Watsonovej ulici v Košiciach Peter Országh. Cieľom je čo najväčšia spätosť školy s praxou a príprava mladej generácie na podmienky, ktoré súvisia s ekonomickou integráciou SR do EÚ. Na veľtrhu očakávajú aj účasť z Poľska, Maďarska a Čiech.

Škola spolupracuje pri činnosti svojich cvičných firiem s reálnymi firmami ako je Východoslovenská energetika (VSE), či Košická tepláreň. Jedna cvičná firma OA pritom ako jediná na Slovensku fiktívne obchoduje s elektrickou energiou. Podľa člena predstavenstva VSE Franka Kreuzera si aj takýmto spôsobom pripravujú možno svojich budúcich zamestnancov.

Cvičné školské firmy majú rovnakú štruktúru ako reálne, len peniaze, tovary a služby sú fiktívne. Celý projekt zastrešuje Ministerstvo školstva SR prostredníctvom Slovenského centra cvičných firiem. Tie majú aj svoju banku (Centrobanka), daňový úrad, úrad práce či zdravotnú poisťovňu. S partnermi zo zahraničia už úspešne realizovali vlani projekt s názvom Medzinárodný obchod cvičných firiem - príprava na vstup do EÚ, ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond.

Ako informovali na tlačovej konferencii, žiadna cvičná firma zatiaľ nezbankrotovala, pretože žiakom pomáhajú pri ich vedení učitelia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]