magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kniha o strašidlách, zjaveniach a duchoch z okolia Košíc:

Prízraky na Zlatej ceste
@ Kultúra -> Literatúra      Nov 02 2004 - 12:44 GMT

„Prízraky na Zlatej ceste“ je názov knihy, ktorú v tieto dni uviedlo na trh vydavateľstvo Interart. Poditul „Mystické príbehy zo Slovenska“ avízuje, že ide dielo, v ktorom sa to priam hemží duchmi, záhadnými mystickými bytosťami, prízrakmi, či inými zjaveniami. Zvláštnosťou v tomto prípade je, že nejde o poviedky, ktoré boli inšpirované bujarou fantáziou autorov, ale o zozbierané príbehy, ktoré sa údajne odohrali v bezprostrednom okolí Košíc.

Autormi knihy sú členovia občianskeho združenia Literárna spoločnosť Pravé orechové – Slavomír Szabó, Alena Štrompová a Beáta Tomášeková. Títo počas troch rokov navštevovali obce ležiace na Zlatej ceste, čiže Zlatú Idku, Hýľov, Nižný Klátov a Myslavu. Hľadali a zaznamenávali staré príbehy, ktoré sa v týchto miestach kedysi údajne odohrali.

Okrem toho, že „Prízraky na Zlatej ceste“ ponúkajú zaujímavé beletristické čítanie, majú aj rozmer naviac. Svojim spôsobom ide aj o etnografické dielo, ktoré mapuje starú vieru v sily zla a vidiecku mágiu na Above.

Súčasťou knihy je mapa, v ktorej sú vyznačené jednotlivé lokality, kde sa tajomné príbehy údajne odohrali. Kniha obsahuje dvadsať poviedok.

Minulý týždeň sa vo Verejnej knižnici Jána Bocatia konal krst diela. Úlohy krstného otca sa zhostil primátor mesta Zdenko Trebuľa. V atmosfére, kde nechýbala ani tajomná biela pani hrajúca na flaute, sa účastníkom akcie predstavili najtypickejšie strašidlá z košického okolia. Nie osobne, ale prostredníctvom dramatizovaného čítania ukážok z poviedok, ktorého sa zhostil herec Divadelnej scény Jorik Miroslav Kolbašský.

Kniha sa krstila červeným vínom Bosorkina krv, ktoré bolo potrebné následne neutralizovať bielym vínom Svätý Urban. Aby sa na zúčastnených nenalepilo žiadne bosoráctvo z magickej atmosféry knihy, v občerstvení mali k dispozícii aj chlieb s cesnakom, pretože ten je údajne voči bosoráctvam účinný. (Kto si nedal chlieb s cesnakom, vystavil sa všeobecnému podozreniu z bosoráctva.)

Je potrebné povedať, že príbehy, ktoré členovia Literárnej spoločnosti Pravé orechové zachytili a literárne spracovali, boli zachránené. Boli zachránené pred úplnou stratou, tak ako sa strácajú množstvá povestí, legiend a zaujímavých príbehov z našej histórie. Kedysi si totiž ľudia rozprávali po večeroch, predávali ich z generácie na generáciu. Tento proces bol prerušený v časoch, ktorý je možné presne identifikovať. Stalo sa tak v čase masového rozšírenia televízie. Mnohé zo zachytených príbehov rozprávali ľudia vo veku 80 rokov i starší. Mladšie generácie zachytené príhody nepoznajú. Možno ich zasa spoznajú aj vďaka knihe.

Napriek uvedenému je tu ešte jedna zvláštnosť. V knihe „Prízraky na Zlatej ceste“ sú aj poviedky, ktoré opisujú len nedávne príbehy. Záhadné, mystické, ktoré sa vraj odohrali len nedávno. Aj to svedčí o tom, že pojem slovenská vidiecka mágia nie je v abovských končinách len čímsi zabudnutým, ale mnohí v ňu ešte stále veria...

-sl-

STRÁNKY L. S. PRAVÉ ORECHOVÉ NA WWW.CASSOVIA.SK
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]