magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sinay: Stanoviská rektorov a vlády k školnému na vysokých školách sa zbližujú
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 08 2004 - 08:55 GMT
Košice (TASR) - Stanoviská vlády a Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) k zavedeniu školného na vysokých školách sa podľa predsedu SRK Juraja Sinay zbližujú. Tvrdí, že vláda postupne akceptovala niektoré zo zásadných podmienok rektorov.

"Trend je relatívne dobrý. Minister školstva Martin Fronc na rozdiel od minulosti začal diskusiu s reprezentáciami vysokých škôl a dohodli sme sa, že v decembri, keď predložia záverečný text nového znenia zákona o študentských pôžičkách, si opäť sadneme a budeme diskutovať," uviedol Sinay pre TASR.

Predseda SRK spresnil, že rezort už akceptoval podmienku, aby minimálna hranica platieb bola nula percent. Obsahuje to už pôvodný návrh zákona, kde sa hovorí o nula až 40 percentách platieb z priemerných nákladov na štúdium jedného poslucháča, pričom sa ráta s dvojročným prechodným obdobím.

Na dobrej ceste je podľa Sinaya aj splnenie druhej podmienky - aby vláda zverejnila predpokladaný nárast verejných výdavkov na vysoké školstvo. "V nasledujúcich troch rokoch to bude tri a pol až štyri miliardy korún, čo je výrazný posun. Naša podmienka v navršovaní peňazí pre vysoké školstvo je prakticky splnená, pretože v budúcom roku je to 0,94 percenta z hrubého domáceho produktu," poznamenal. Vysvetlil, že hranica v ostatných štátoch v zmysle Lisabonskej deklarácie je jedno percento z verejných financií a dve percentá z privátneho sektoru.

Treťou podmienkou rektorskej konferencie je, aby ani koruna zo školného nešla na bežnú prevádzku vysokých škôl, ale na ich rozvoj a špeciálne prospechové a iné štipendiá. Analýzu stavu ma pripraviť rezort do troch mesiacov. Potom už SRK nebude mať ku školnému žiadne veľké výhrady, povedal Sinay.

Podľa predsedu SRK sa plní aj požiadavka študentov, aby sa začal systém plnej evalvácie, čiže posúdenia kvality vysokých škôl.

Sinay pripustil, že uvažované platby za vysokoškolské štúdium sú relatívne nízke a "študentov až tak nezaťažia". Tí sa usilujú o to, aby 30 až 35 percent z nich malo prístup k sociálnym štipendiám a pôžičkám. Aj rektor príslušnej vysokej školy bude mať možnosť riešiť kritické prípady z časti školného, ktoré bude vyčlenené na štipendiá.

"Za štúdium na vysokej škole sa platí paradoxne aj v komunistickej Číne. Zrejme platí, že čo je zadarmo, to nemá cenu," dodal Sinay.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]