magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

J. Dvoøák sa predstaví v úlohách hajtmana i revízora
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 15 2004 - 12:05 GMT
10. ročník Českých dní 2004 pokračuje v utorok 16. novembra o 19. hodine v divadle Thália predstavením Spaste duše Revizor v podaní divadelnej spoločnosti Josefa Dvoøáka, ktorý sa predstaví v dvojroli hajtmana a revízora.

V brilantne napísanom Gogoľovom texte vo filmovej verzii exceloval nezabudnuteľný komik Vlasta Burian. Chlestakova -jednu zo svojich najlepších postáv na doskách SND netradičným spôsobom a s vtedy modernou trvalou stvárnil v osemdesiatych rokoch vo vynikajúcej hereckej kreácii Juraj Kukura.

Gogoľ vo svojom diele ponúka divákom množstvo komických situácií a najmä veľa smiechu, aj keď často takzvane „cez slzy“. Postava revízora je pre rodeného komika Pepa Dvoøáka ako ušitá, nakoľko okrem perfektného textu ponúka predovšetkým veľa možností na vlastnú komediálnu interpretáciu a hlavne improvizáciu, v ktorých sa J. Dvoøák cíti ako ryba vo vode.

Revízora s úspechom hrajú už niekoľko rokov po českých divadelných scénach. Plné hľadisko a neutíchajúce divácke salvy smiechu sú vždy samozrejmosťou. Josef Dvoøák, ktorý bol naposledy v Košiciach pred viac ako 12. rokmi s komédiou Lucerna aneb boj o lípu, sa na Východ veľmi teší.

„Vaše mesto sa mi vždy páčilo a tak sa neviem dočkať, čo všetko sa v ňom zmenilo. Aj keď nás pred niekoľkými rokmi rozdelili hranice, ja som to nikdy nevnímal, nakoľko hranice medzi dvoma historicky, kultúrne i duchovne spojenými bratskými národmi nemôžu ani existovať. Napokon sme už opäť spolu v zjednotenej Európe, takže to je tá najlepšia odpoveď tým, ktorí dali medzi nás načas závory,“ povedal nám J. Dvoøák.

Na margo Revízora dodal: “ Obidve úlohy, hajtman i revízor sa mi vždy nesmierne páčili. A keďže som sa nevedel rozhodnúť ktorú si mám zahrať, ako divadelný principál, som sa preto pre istotu obsadil do obidvoch rolí.“

„ Je to celé od začiatku do konca o úplatkoch... Myslím že viac dodávať už netreba,“
dodal J. Dvoøák na záver.

Posledné vstupenky na predstavenie, ktoré bude mať po vyše 150 domácich reprízach slovenskú premiéru práve na východe republiky si ešte môžete zakúpiť v MIC ND Dargov, alebo na mieste predstavenia hodinu pred začiatkom .   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]