magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Alexander Breiner: Apartmán č. 3
@ Kultúra -> Literatúra      Nov 15 2004 - 13:58 GMT
Na knižnom trhu sa objavila novinka románového žánru, ktorá je zatiaľ prvou lastovičkou reagujúcou bez povinného časového odstupu od nedávnych spoločenských realít. Akoby sme sa spoliehali na novinársku obec, na politológiu, na historickú literatúru a tým vytesnili vytesnili z tohto priestoru fantáziu románopiscov.Asi to nebude pravda. Kdesi v literárnom podzemí sa relatívne neznámy autor pustil do románového príbehu z konca osemdesiatych rokov s časovým previsom do prvých rokov po nežnej revolúcii.

V dynamickom rozprávaní autora prostredníctvom svojich hrdinov, ktorých nesformoval na čiernych a bielych, na dokonalé a konvenujúce novým spoločenským zmenám, ale bežné človečie charaktery prejdú cez deliacu čiaru režimov so všetkými so všetkými svojimi normálnymi ľudskými črtami, ako ich poznačila minulá doba. Konflikty vonkajšieho sveta sa prenášajú do života jedincov na pracovisku i do mileneckých či manželských postelí.

Nie sú to dejiny, ktoré kráčajú po ľuďoch, ale ľudia kráčajú podľa taktovky histórie. Nútia človeka vyzliekať sa z hadej kože, lebo rastú potreby a motivácia konať. Život sa po revolúcii premietol všetkým - svojou poživačnou dynamikou, ktorá tvorí charaktery a vynachádza nové motivácie k činu.

¼udia sú poznačení minulosťou, musia sa podrobiť, alebo odísť. Niet však kam. Všetci nemôžu umrieť.

Román Alexandra Breinera Apartmán č. 3 na knižný trh uviedlo košické vydavateľstvo Interart.

- šj -   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]