magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická ŠF pripravuje Festival súčasného umenia Košice 2004
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 16 2004 - 15:56 GMT
Košice 16. novembra (TASR) - Diela súčasných slovenských i svetových skladateľov mladej, strednej i staršej generácie zaznejú na 2. ročníku Festivalu súčasného umenia Košice 2004, ktorý bude 24. - 29. novembra v košickom Dome umenia.

Cieľom festivalu je priblížiť súčasnú hudbu, ktorá nemá také poslucháčske zázemie ako klasická hudba z obdobia gotiky, renesancie či baroka a súčasne poskytnúť priestor mladým, začínajúcim umelcom, uviedla dnes na tlačovej konferencii dramaturgička festivalu a Štátnej filharmónie (ŠF) Košice Mária Kornucíková. Zámerom je aj prezentácia košických autorov.

Podľa Kornucíkovej prísľubom estetických zážitkov na festivale sú okrem iného diela najmladšej skladateľskej generácie - napríklad Ivana Buffu, ktorý študuje vo Viedni, alebo konzervatoristu Petra Duchnického. Z renomovaných košických skladateľov zaznie v obnovenej premiére Dialóg pre lesný roh, sláčikový orchester a harfu od Jozefa Podprockého. Premiéru bude mať na festivale Rondo a Allegro pre violončelo a orchester od Petra Zagara, ktorý patrí k najúspešnejším slovenským skladateľom.

Podujatie pripravila ŠF Košice v spolupráci s košickou Hudobnou spoločnosťou Hemerkovcov. Popri troch komorných a jednom symfonickom koncerte bude jeho súčasťou muzikologická konferencia o českých hudobných tradíciách v Košiciach po roku 1945, ktorú finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR.

Záverečný komorný koncert 29. novembra pripravili organizátori v rámci medzinárodného projektu České sny 2004 v spolupráci s Českým spolkom na Slovensku.
Výtvarnými prácami obohatia festival študenti Fakulty umenia košickej Technickej univerzity.
Vznik festivalu iniciovali pedagógovia košického konzervatória. Dramaturgia nultého ako aj 1. ročníka bola zameraná na komorné diela súčasných európskych skladateľov a ich interpreti boli prevažne mladí, študujúci umelci.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]