magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dzurinda: Systém spoplatneia vysokoškolského štúdia bude spravodlivý a únosný
@ Aktuálne -> Školstvo      Nov 19 2004 - 08:18 GMT
Košice (TASR) - Systém v pripravovanom spoplatnení vysokoškolského štúdia bude podľa predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu nastavený tak, že bude spravodlivý a únosný.

"Som si istý, že sa zásadným spôsobom mení názor študentov v prospech reformy. Z atmosféry som vycítil, že sme si skôr porozumeli ako neporozumeli" - uviedol premiér po včerajšom stretnutí so študentmi Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (PF UPJŠ) v Košiciach a prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Jurajom Sinayom.

Podľa Dzurindu študenti veľmi dobre chápu, že vláda nechce na školnom zarobiť, ale má eminentný záujem na kvalite, aby mladí ľudia nemuseli chodiť za štúdiom do iných štátov. Konštatoval, že sa zblížili stanoviská vlády a SRK, ktorá okrem iného požadovala, aby výnosy zo spoplatnenia nenahrádzali povinnosti štátu voči vysokým školám. Táto požiadavka je už zakomponovaná do štátneho rozpočtu na budúci rok a všetky prostriedky zo školného budú príjmom univerzít, zdôraznil premiér.

Zblíženie stanovísk s vládou v príprave na spoplatnenie vysokoškolského štúdia potvrdil aj Sinay. Spresnil, že výška platieb bude v rozpätí od nula do 30 percent, pričom niektorí radikálni študenti navrhovali až 50-percentné platby. Časť zo školného bude môcť rektor použiť na osobitné štipendiá. Vláda sa ďalej zaviazala navàšiť financie pre vysoké školy, vedu a výskum do roku 2007 o 3,2 miliardy korún, čo je nebývalý nárast. Na požiadavku študentov začne proces plošnej evalvácie - hodnotenia kvality vysokých škôl, pričom prvé výsledky by mali byť známe na jeseň budúceho roka, dodal Sinay.

Počas diskusie so študentmi Dzurinda prisľúbil, že podporí vznik Ústavu európskeho práva pri PF UPJŠ. Budúci právnici sa zaujímali aj o jeho názory na vojnu v Iraku, vzťahy s USA, boj proti terorizmu, odluku cirkvi od štátu, referendum o európskej ústavnej zmluve a ďalšie aktuálne otázky.

V podvečer premiér zapálil spolu so študentmi sviečky pri pamätnej tabuli obetiam komunistického režimu a pripomenuli si spolu 15. výročie udalosti novembra 1989.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]