magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na občianskej výchove môže niekedy učiť aj primátor
@ Aktuálne -> Školstvo      Dec 03 2004 - 09:45 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Kedy sa bude hrať hokej v Košickej aréne? Čo bude so starou plavárňou? Budú sa stavať nové byty? Pribudne Košiciam 3D-kino? Prídu do mesta ďalší investori? Bude sa modernizovať mestská polícia? To boli len niektoré z otázok, ktoré položili primátorovi mesta Košice Zdenkovi Trebuľovi ôsmaci a deviataci zo Základnej školy ¼udovíta Fullu na Maurerovej ulici v Košiciach. Keďže v učive občianskej výchovy v najvyšších ročníkoch základných škôl sú aj témy venované verejnej správe, primátor využil možnosť stretnúť sa s najmladšími obyvateľmi mesta práve pri takejto príležitosti. Na otvorenej hodine hovorili najprv o rozdieloch medzi štátnou správou a samosprávou, o funkciách, ktoré plní mesto pre svojich obyvateľov a o tom, kto v meste rozhoduje o veciach verejných.

Mladí Košičania svojimi otázkami dokázali, že o dianí v meste vedia veľmi veľa. Zaujímalo ich napríklad, čo bude s rozostavanými bytmi v lokalite Na hore, ktorá je neďaleko školy, či budú vinníci nepodarenej investície potrestaní.

„Pán primátor, počul som, že Blšák sa bude zatvárať. Je to pravda?“ opýtal sa jeden zo žiakov.
„Niekedy sa na blšákoch predával použitý tovar. To bola podstata blších trhov. Dnes sa tam predáva väčšinou pašovaný, nepreclený a kradnutý sortiment. Obchodníci to tam majú stále ťažšie, pretože tovar zachytávajú colníci. Ešte zložitejšie to budú mať po roku 2007, keď začne platiť schengenská dohoda a východná hranica bude strážená oveľa ostrejšie. Blšák zrejme pomaly sám stratí svoju úlohu,“ vysvetlil primátor Zdenko Trebuľa.

Všetkých pobavila otázka, či sa bude modernizovať mestská polícia, pretože jej príslušníci vraj na súčasných autách nechytia ani cyklistu.
„Technické vybavenie mestskej polície by sa malo v najbližšom čase zlepšiť. V súlade s legislatívou sa pripravuje kompletné prezbrojenie a prestrojenie mestskej polície. Pripravujeme aj tender na pult centrálnej ochrany, na ktorý by boli napojené všetky mestské podniky,“ odpovedal primátor a dodal, že staré autá nie sú len problémom mestských policajtov.
„Aj ja sám, aj moji námestníci jazdia na deväť rokov starých autách. To moje má nabehaných 420 tisíc kilometrov. Žiaľ, na nové stále nevieme z rozpočtu nájsť peniaze.“

Zdenko Trebuľa venoval na záver návštevy škole kolekciu kníh o meste.
„Veľmi nám pomôžu a žiaci ich určite využijú, pretože v rámci projektu Socrates pripravujeme prezentáciu mesta pre našich zahraničných partnerov,“ poďakovala za darček riaditeľka školy Katarína Martiňáková. ZŠ ¼. Fullu na Maurerovej ulici na sídlisku Dargovských hrdinov je škola s rozšíreným vyučovaním výtvarnej výchovy, už tretí rok organizuje mestskú výtvarnú súťaž Fullova ruža a celoslovenský teleprojekt Maľujeme na počítači v jednoduchej počítačovej grafike.

Na podobných hodinách občianskej výchovy sa chce primátor Zdenko Trebuľa stretnúť aj so žiakmi ďalších košických základných škôl.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]