magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach odhalili sochu maďarskému spisovateľovi Sándorovi Máraimu
@ Kultúra -> Podujatia      Dec 13 2004 - 08:08 GMT
Košice (TASR)- Sochu významnému maďarskému spisovateľovi, humanistovi, filozofovi a odporcovi totality Sándorovi Máraimu odhalili v sobotu v Košiciach neďaleko domu, kde strávil časť svojho detstva.

Predsedníčka Parlamentu Maďarskej republiky Katalin Szili v slávnostnom príhovore uviedla, že ak žil niekedy spisovateľ, pre ktorého spôsob života, obraz sveta a morálne presvedčenie znamenali samotnú literatúru, tak to bol práve Márai, ktorý sa postavil proti všetkým formám diktatúry a bol za to potrestaný.

Podpredseda vlády SR Pál Csáky vyjadril presvedčenie, že Márai, sa vrátil do Košíc nielen v podobe sochy, ale vráti sa aj do duší a sàdc ľudí. "Márai bol silný antikomunista, ktorý bol preto vymazaný z učebníc aj našej generácie. Ale myslím si, že Košičania si uctili sami seba tým, že sa hlásia k hodnotovému a myšlienkovému humanizmu európskeho horizontu a spolunažívania rôznych kultúr, čo vlastne hlásal Márai," zdôraznil Csáky.

Na slávnostnom akte bol prítomný aj exprezident SR Rudolf Schuster, primátor Košíc Zdenko Trebuľa, zástupcovia diplomatického zboru a ďalší hostia.

Pred odhalením pamätníka odovzdala skupina Košičanov Katalin Szil protest proti tomu, že Maďarská socialistická strana, ktorej je predsedníčka parlamentu funkcionárkou, vyvíjala kampaň proti referendu k dvojitému občianstvu Maďarov. Transparenty s výčitkami v tomto duchu sa objavili aj počas slávnostného aktu.

Myšlienku postavenia sochy významného košického rodáka, ktorej autorom je akademický sochár Peter Gáspár, inicioval bývalý generálny konzul Maďarskej republiky v Košiciach György Varga. Realizovať ju začalo záujmové združenie právnických osôb Maďarský spoločenský dom Košice. Finančne zhotovenie sochy podporili občania verejnou zbierkou, samospráva, občianske združenia i slovenské štátne inštitúcie.

Márai, pôvodným priezviskom Grosschmied, patrí k najvýznamnejším maďarským, ale i európskym spisovateľom 20. storočia. Jeho dielo – približne šesťdesiat zväzkov – predstavujú romány, novely, poviedky, eseje, komentáre, poézia i divadelné hry. Máraiho knihy sa prekladajú do mnohých svetových jazykov. Po dobrovoľnej emigrácii na západ v roku 1948 sa v Maďarsku pri budovaní komunizmu, dostali jeho knihy na "index". Takmer štyridsať rokov sa jeho tvorba rozširovala a prekladala len za železnou oponou. V ostatných rokoch vyšlo niekoľko Máraiho titulov aj v slovenskom preklade.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]