magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tematické prehliadky po historických Košiciach zaujímajú čoraz viac návševníkov
@ Kultúra -> Podujatia      Jan 03 2005 - 07:48 GMT
Košice (TASR) - Takmer dve stovky históriemilovných Košičanov i cudzincov dnes využilo ponuku Mestského informačného centra (MIC) a vydalo sa po stopách židovstva v Košiciach.

Išlo už o štvrtú tematickú prehliadku, ktorou sa MIC spolu so skúseným sprievodcom Milanom Kolcunom pokúša každú prvú sobotu v mesiaci priblížiť to najzaujímavejšie z histórie i súčasnosti Košíc. Za 40 Sk, v predpredaji o 10 korún lacnejšie, už mohli záujemcovia absolvovať prehliadku stále neznámej Hlavnej ulice či Dómu sv. Alžbety aj s ojedinele otvoreným dvojitým točitým schodišťom. Včera to boli židovské pamiatky, vrátane návštevy najstaršej zachovanej synagógy v meste, ktorú v maurskom štýle dokončili v roku 1883. Pozoruhodná bola príležitosť pozrieť si priestory židovského rituálneho kúpeľa (mikve), ktorý sa už vyše storočia nachádza v pivnici domu na Krmanovej ulici. Ide pravdepodobne o najstaršie zachované mikve na Slovensku.

Idea košických tematických prehliadok nie je originálna. Pochádza z Londýna, kde sa môžu vydať turisti po stopách Jacka Rozparovača, londýnskeho požiaru či legendárneho Sherlocka Holmesa. Podľa Kolcuna však ide o to, aby aj Košičania spoznávali svoje mesto a spriatelili sa s ľuďmi, s ktorými ich spája láska k histórii. "Máme témy o ktorým vieme, že sú pre ľudí zaujímavé a práve tie im chceme ponúknuť. Záujem je stúpajúci, čo nás veľmi teší. Myslím si, že konečne, po tom všetkom, čo máme - globálne CNN správy a tak, ľudí opäť začína zaujímať to, čo je tu, okolo čoho chodia, na čo sa dívajú a ktoré krásy doteraz nevnímali," poznamenal.

Pozitívne reakcie verejnosti pravdepodobne prinútia organizátorov rozšíriť súčasné dva hodinové turnusy o ďalší termín. "Samozrejme nás to teší, najmä preto, že sme ľuďom dokázali ponúknuť to, čo im v meste asi chýbalo," uviedol riaditeľ MIC Ladislav Korán. Najväčším lákadlom prehliadok je podľa neho možnosť nahliadnuť aj do takých častí mesta, ktoré nie sú bežne dostupné.

Prehliadky budú pokračovať každý mesiac. Najbližšie to bude putovanie za osobnosťami Košíc a v marci za skrytými pamiatkami posledného ozdobného štýlu - secesie. Prehliadka pred letnými prázdninami 2. júla ponúkne návod, či akési "finty", ako sprevádzať svojich hostí po Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]