magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí divadelníci sú za oddelenie dostavby SND od rozpočtu MK SR
@ Kultúra -> Divadlo      Jan 13 2005 - 13:19 GMT
Košice 13. januára (TASR) - Dostavba novej budovy SND by podľa košických divadelníkov mala byť oddelená od rozpočtu Ministerstva kultúry SR a nemala by sa financovať z peňazí určených na divadelnú tvorbu a prevádzku všetkých slovenských divadiel.

"Tým by sa neochudobnili mimobratislavské divadlá, ktoré aj tak nemajú ľahkú situáciu. Aj mimo Bratislavy chcú ľudia vidieť kvalitné divadlo, ale nedá sa to takto rozlišovať," uviedol predseda ZO Odborového zväzu pracovníkov kultúry pri ŠD v Košiciach Jozef Horváth. Podľa neho aj ich divadlo je v dezolátnom stave a v Prešove napríklad zrušili z úsporných dôvodov operetu.

"Dovolím si tvrdiť, že všetko, čo sa investuje v Bratislave na dostavbu SND, ide na úkor obmedzenia rozpočtu a režijných nákladov umeleckej tvorby ostatných divadiel. Nie sme proti dokončeniu novej budovy Národného divadla, ale nesmie to ohroziť rozpočet iných divadiel. Obávame sa totiž, že to tak bude," povedal Horváth.

Pripomenul ďalej, že aj košické divadlo je rovnako ako SND trojsúborové a pracuje s nepomerne menšou dotáciou ako bratislavské. "Kým my dostaneme ročne na prevádzku približne 70 miliónov, SND dostane 300 miliónov. Je to obrovský rozdiel. Ak sa majú mladí umelci uplatniť na scénach po ukončení štúdia, je nutné, aby aj v mimobratislavských divadlách boli vytvorené adekvátne podmienky na ich rast a to tým, že rozpočty a financovanie divadiel bude podľa určitých rozpočtových pravidiel," poznamenal.

ŠD Košice sa plne stotožňuje s názorom ministra Pavla Ruska a Ivana Mikloša, že divadelníctvo, ako i kultúra, by mali prejsť rozsiahlou transformáciou, dodal Horváth.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]