magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Gymnáziu Košice-Šaca rozširujú počet bilingválnych španielskych tried
@ Aktuálne -> Školstvo      Jan 13 2005 - 16:17 GMT
Košice 13. januára (TASR) - Gymnázium v Košiciach - Šaci, ktoré je jediným na východnom Slovensku so španielskou bilingválnou sekciou, dostalo od Španielskeho veľvyslanectva povolenie otvoriť v školskom roku 2005 - 2006 ako jediné v SR dve španielske triedy.

Znamená to, že v septembri prijmú v bilingválnej sekcii do prvého ročníka namiesto tridsiatich žiakov až šesťdesiat, informovala dnes na tlačovej konferencii za zriaďovateľa prednostka Krajského školského úradu v Košiciach Helena Jeníková.

Podľa nej si škola získala dôveru španielskej strany osemročnou prácou. Prednostka spresnila, že požiadavka prišla vlani s tým, že pôvodne sa mala vytvoriť sekcia v Prešovskom kraji. "Prešov na to nie veľmi reagoval, preto sme ponúkli Košice s tým, aby sa nezakladala nová sekcia, ale rozšírila už existujúca" - uviedla Jeníková. Informovala ďalej, že okrem novej španielskej triedy otvorí škola v školskom roku 2005 - 2006 aj triedu s rozšíreným vyučovaním angličtiny a o rok neskôr sa reálne črtá otvorenie trilingválnej slovensko - nemecko - francúzskej sekcie.

Na rozšírenie sa gymnázium pripravuje aj sťahovaním z košickej mestskej časti Šaca, kde doteraz pôsobí spolu so SOU hutníckym v prenajatých priestoroch patriacich Košickému samosprávnemu kraju, do vlastnej budovy - objektu bývalej ZŠ Park mládeže, ktorá vlani zanikla. V nových laviciach zasadnú gymnazisti po jarných prázdninách 7. marca, informovala riaditeľka gymnázia Alena Bobáková.

Osamostatnenie gymnázia vytvorí pre obidve školy lepšie podmienky na rozvoj v súlade so zvyšujúcim sa záujmom o štúdium jazykov a príchodom zahraničných investorov do regiónu. Nezanedbateľný je ekonomický faktor, pretože sa ušetria náklady na prevádzku, učebnice a personálne zabezpečenie, ktoré by si vyžadovalo zriadenie novej sekcie.

Gymnázium v Košiciach - Šaci má v súčasnosti 560 žiakov, z toho 135 v bilingválnych triedach. Záujem o štúdium v španielskej sekcii štyrikrát presahuje kapacitné možnosti. Na vysoké školy sa vlani dostalo 95 percent maturantov. Podľa španielskeho lektora Enrigua Viňas Duque majú slovenskí študenti veľký talent na štúdium španielčiny, dobrú motiváciu a jazyk sa učia veľmi rýchlo.

Na slovenských stredných školách študuje španielčinu vyše 5000 študentov, z toho 880 v rámci intenzívneho štúdia v siedmich španielskych bilingválnych sekciách v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Trstenej, Žiline a Novom Meste nad Váhom. Španielska strana poskytuje učebnice, pomôcky, študijné pobyty žiakov a učiteľov a financuje rôzne formy školských aktivít.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]