magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach budú mať v budúcom školskom roku približne 2400 prvákov
@ Aktuálne -> Školstvo      Jan 24 2005 - 08:26 GMT
Košice (TASR) - Približne 2400 detí, čo je o niečo menej ako vlani, zapíšu podľa očakávania do prvého ročníka základných škôl (ZŠ) v Košiciach.

Vo väčšine zo 42 ZŠ si stanovili zápis na 21. a 22. januára. Určiť si termín i jeho dåžku zápisu však môžu riaditelia podľa vlastného uváženia až do 15. februára, uviedla hovorkyňa Magistrátu mesta Košice (MMK) Zuzana Bobriková.

Na košickom prevažne rómskom sídlisku Lunik IX sa už zapisuje celý týždeň. Nie je vylúčené, že na tamojšej ZŠ bude ešte náhradný termín, pretože nie všetci rodičia zvyknú zapísať prvákov včas a niektorí si to odkladajú dokonca až na september.

Bobriková informovala, že zápis sa týka detí, ktoré do 31. augusta 2005 dovàšia šesť rokov. Možnosť zúčastniť sa na zápise majú aj tie deti, ktoré do konca roka 2005 dosiahnu šesť rokov a talentované deti nie mladšie ako päťročné.

Odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o rok je možný v prípade, ak nie je dieťa primerane duševne alebo telesne vyspelé. Zápis na špeciálnu školu odporučí špeciálna pedagogická alebo pedagogicko-psychologická poradňa. Mimoriadne nadané deti majú možnosť rodičia zapísať na ZŠ Krosnianska, ktorá má špeciálne IQ triedy.

Oddelenie školstva MMK požiadalo riaditeľov základných škôl, aby v súvislosti so zápisom do prvých ročníkov sledovali základný počet žiakov v prvom ročníku. Podľa vyhlášky je stanovený na 29 detí. Ak sa na niektorej škole zapíše 30 prvákov, škola by bola povinná otvoriť dve prvé triedy. V podobných prípadoch bude škola konzultovať množstvo zapísaných detí s magistrátom, aby sa našlo optimálne riešenie. S počtom tried totiž súvisí počet pedagogických a nepedagogických pracovníkov. Ak by stúpol, vzrástli by aj náklady na prevádzku. Magistrát sa týmto usmernením snaží, aby počet prvých tried, ktoré sa od septembra otvoria, nebol zbytočne veľký, dodala hovorkyňa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]