magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pozvánka na vernisáž výstavy "Cena Dušana Jurkoviča 2004"
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 15 2005 - 10:55 GMT
Cena Dušana Jurkoviča je najvyšším ocenením, ktoré každoročne udeľuje Spolok architektov Slovenska (SAS) za realizované dielo v oblasti architektúry. Začiatkom októbra zasadala na pôde SAS medzinárodná porota Jurkovičovej ceny pre rok 2004 za predsedníctva českého architekta Petra Uhlíøa. Do súťaže bolo tento rok prihlásených desať diel. Porota rozhodla udeliť Cenu Dušana Jurkoviča 2004 dielu "Základná umelecká škola v Smižanoch", ktorej autormi sú košickí architekti Dušan Burák, Michal Burák a Ctibor Reiskup z Architektonického štúdia Atrium. „Cenu si veľmi vážime,“ hovorí Dušan Burák. Ide o absolútnu cenu pre architektúru za príslušný kalendárny rok. Jej dlhoročná tradícia, medzinárodná porota a medzinárodné akceptovanie v nás vyvolávajú pokoru, takisto ako osoba Dušana Jurkoviča.“ Odovzdanie ceny sa uskutočnilo 8. decembra 2004, kedy bola v priestoroch SAS v Bratislave otvorená aj výstava všetkých zúčastnených návrhov. Výstavu ceny Dušana Jurkoviča za rok 2004, môžete navštíviť aj vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ul. v Košiciach. Vernisáž sa uskutoční dnes o 17-tej hod. a výstava potrvá do 27.2.05.

Menej to už nejde

Podľa slov architekta Dušana Buráka z košického štúdia Atrium, ocenená stavba Základnej umeleckej školy v Smižanoch je pre nich určitým prelomom. Umožňovala totiž reagovať na viacero zaujímavých úloh pri extrémne nízkych nákladoch a realizačných možnostiach. Osobitne dôležitou bolo vyjadrenie účelu stavby a jej relatívnej svojbytnosti, tak aby bola deťmi akceptovaná. Ïalšou bolo začlenenie stavby do organizmu obce a širších kultúrnych a časových väzieb. Riešenie bolo vybraté z užšej súťaže. Koncepcia je lapidárna – taká ako svet detí. Tím architektov chcel navrhnúť ich „dom,“ dom ako detskú skladačku, pričom každá kocka bude predstavovať inú tvorivú činnosť.
„Nápad vznikol v sobotu večer,“ hovorí Dušan Burák. „V pondelok si do Košíc prišiel po štúdiu poverený investor a do týždňa bolo rozhodnuté. Ideme do toho my! To všetko sa udialo v septembri 2002. V máji sa cez plot v Smižanoch rozprávali americký investor slovenského pôvodu Dezider Slavoj s bývalým starostom Vranom, že chce na sklonku svojho života venovať svoje peniaze pre tvorivosť, vzdelanie detí. Čo tak umelecká škola? Odpútať deti od drog. Nasledoval výber pozemku a obec poskytla po dlhej diskusii rohovú parcelu na námestí. V máji 2003 bola zahájená výstavba a 22. júna 2004 bola škola odovzdaná k deväťdesiatym narodeninám p. Slavoja, ktorý ju následne venoval obci.“

Počas realizácie silnela slovenská koruna a znižovali sa tak investičné možnosti z dôvodu kurzového rozdielu. Projekt síce v sebe obsahoval výstavbu po etapách, ale chýbala by ucelenosť systému výučby keby došlo k čiastočnej realizácii. Tu siahol investor k vlastnej interpretácii projektu. Škrtalo sa a škrtalo. Podľa Dušana Buráka to prinášalo nezvratné prekvapenia na stavbe. „Niekedy sme mali pocit, že zakladáme špecifickú slovenskú vetvu minimalizmu, alebo „za menej to už nejde“.

(tlačová správa)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]