magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nová Galéria KOS ponúka milovníkom umenia v poradí už druhú výstavu

Dušan Scholtz – obrazy , Ladislav Staňo - sochy
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 21 2005 - 15:34 GMT

( Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- Krajské osvetové stredisko v Košiciach pripravilo pre milovníkov umenia po minulomesačnom úspechu otvorenia Galérie KOS v poradí už druhú výstavu. V piatok 25. februára o 16.30 budú mať priaznivci umeleckých diel možnosť poobdivovať v novom výstavnom priestore na Hviezdoslavovej ulici výtvory verejnosti už dobre známych košických výtvarníkov. Vernisáž ´Dušan Scholtz – obrazy, Ladislav Staňo – sochy´ ponúkne návštevníkom do pozornosti dvadsať malieb a štrnásť plastík.

Dušan Scholtz (1974) je jedným z najvýraznejších talentovaných košických výtvarníkov v poslednom období. Jeho veľkými vzormi sú osobnosti ako Alexander Eckherdt a Július Jakoby. V tvorbe u tohto autora dominuje kresba, blízky mu je pastel, v poslednom období aj kombinované techniky s využitím tempery a oleja. Napriek skutočnosti, že má blízky vzťah k prírode, je typickým mestským maliarom. Jeho tvorba je ovplyvnená životom okolo neho, expresívnou formou zobrazuje bežné výjavy zo života mesta. Má za sebou viacero samostatných i spoločných výstav, na celoštátnej súťažnej výstave Výtvarné spektrum získal najvyššie ocenenie za maľbu.

Ladislav Staňo (1961), sochár z Valalík pri Košiciach, nadviazal v minulosti na tradície insitného výtvarníctva vo Valalikoch. Začínal malými drevenými plastikami, pod vplyvom známych košických výtvarníkov začal pracovať s kameňom, najmä s travertínom a pieskovcom, a jeho tvorba získala nové dimenzie. Jeho stálou inšpiráciou je žena ako symbol krásy, materstva a erotiky, veľký vplyv na jeho diela má religiózne prostredie v ktorom žije. Vystavoval na viacerých spoločných aj samostatných výstavách doma i v zahraničí.

Výstava potrvá do 16. marca.

Andy GORE   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]