magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Španielske gymnázium v Košiciach - Šaci sa sťahuje a prijme dvojnásobok prvákov
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 03 2005 - 15:35 GMT
Bilingválne Gymnázium so španielskou sekciou v Košiciach - Šaci sa po 12 rokoch "podnájmu" v SOU hutníckom sťahuje k 7. marcu do priestorov bývalej Základnej školy Park mládeže. Škole to umožní prijať dvojnásobok prvákov a nové vzdelávacie aktivity.

Netradičný termín sťahovania odsúhlasilo Ministerstvo školstva SR a gymnazisti zasadnú do vynovených priestorov v pondelok po jarných prázdninách. Jedinou väčšou investíciou bol nákup nových školských lavíc a stoličiek, väčšinu prác súvisiacich so sťahovaním si urobila škola svojpomocne a brigádnicky s pomocou rodičov, učiteľov a žiakov.

Podľa prednostky Krajského školského úradu (KŠÚ) v Košiciach Heleny Jeníkovej sa presťahovaním do vlastných priestorov vytvoria v školskom roku 2005 - 2006 podmienky na rozšírenie bilingválneho slovensko-španielskeho vzdelávania o jednu triedu a namiesto 30 prijmú 60 prvákov z celého východného Slovenska.
Pribudne aj ďalšia trieda s rozšíreným vyučovaním anglického jazyka na úkor klasickej gymnaziálnej triedy. Jeníková ďalej pre TASR uviedla, že vlastné priestory umožnia škole a jej zriaďovateľovi - KŠÚ rozvinúť aktivity v celoživotnom vzdelávaní pedagógov. KŠÚ už získal dva milióny korún z Európskej sociálneho fondu na projekt, prostredníctvom ktorého sa budú učitelia v nových priestoroch gymnázia vzdelávať v oblasti informačno-komunikačných technológií. Ráta sa aj so vznikom regionálneho vzdelávacieho centra na škole.

"Rozšírenie vyučovania cudzích jazykov i nový model celoživotného vzdelávania je prioritou takzvanej Lisabonskej stratégie," zdôraznila Jeníková. Informovala, že kým záujem o klasické gymnáziá v kraji klesá, o bilingválne stúpa. Na slovensko-španielsku bilingválnu sekciu majú napríklad prijať 60 prvákov, ale hlási sa ich takmer trojnásobne viac. Podobná je aj situácia na evanjelickom slovensko-anglickom Gymnáziu J.A. Komenského na Puškinovej ulici a Gymnáziu M.R. Štefánika s francúzskou sekciou na Novomeského ulici v Košiciach.

(TASR)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]