magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tradičné Dni francúzskej kultúry budú v Košiciach 11. - 19. marca
@ Kultúra -> Podujatia      Mar 07 2005 - 16:17 GMT
Košice 7. marca (TASR) - Tradičné - už šieste Dni francúzskej kultúry pripravila v Košiciach na druhú marcovú dekádu - 11. až 19. marca Francúzska aliancia (FA).

"Program sme sa snažili vytvoriť variabilný, aby sme ponúkli z každej domény niečo. Je tam divadelné predstavenie, jazzový koncert, filmové predstavenie, vážna hudba, výstava a literárny večer, chýbať nebude súťaž vo varení francúzskych jedál" - uviedla dnes na tlačovej konferencii prezidentka FA Silvia Liptáková.

Francúzsky kultúrny atašé v SR Bruno Boyer pripomenul, že aj keď sú to dni francúzskej kultúry, majú zložením umelcov európsky charakter. Dátum nevybrali náhodne - 20. marec je medzinárodný sviatok frankofónnej kultúry.

Úvod podujatia bude patriť predstaveniu opery francúzskeho skladateľa Georgesa Bizeta Carmen v košickom Štátnom divadle. Hudba dominuje žánrovo aj v celkovom programe. V košickom GeS klube sa na Dňoch francúzsko-slovenského jazzu predstaví formácia Natchav trio produkujúca swingový jazz v cigánskych rytmoch a skupina Palotai, známa z jazzových festivalov vo Francúzsku a Maďarsku a slovenské AMC Trio. Strhujúci zážitok sľubuje koncert v štýle reggae-raggamufin, ktorý hrá skupina Tribu Man Projekt. Už po štvrtý raz budú Košice dejiskom festivalu stredoškolských frankofónnych divadiel IGRAM 2005. Jeho víťaz pôjde na budúcoročné európske finále do Brna. Filmovým labužníkom vyšli organizátori v ústrety slovenskou premiérou francúzskej komédie Slávici v klietke, ktorá bola vlani nominovaná na Oscara v kategórii zahraničný film a doma ju už videlo sedem miliónov divákov. Tvorbu kanadskej umeleckej fotografky Brigitte Henry priblíži výstava Pod vodou v košickom klube Cinefil. Z dielne slovenských študentov francúzštiny bude Literárny večer z tvorby francúzskych symbolistov. Celkovo pripravili organizátori 13 samostatných podujatí.

Podľa Boyera sa francúzskemu jazyku a kultúre darí čoraz viac prenikať na Slovensko, a to aj vďaka francúzskym investorom, ktorí tvoria druhú najväčšiu skupinu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]