magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Deviataci v Košickom kraji sa zlepšili v matematike, stagnujú v slovenčine
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 08 2005 - 08:24 GMT
Košice (TASR) - Tohtoročný monitor vedomostí deviatakov hlásiacich sa na rôzne typy stredných škôl v Košickom kraji ukázal oproti školskému roku 2003 - 20004 zlepšenie výsledkov v matematike a porovnateľné vedomosti zo slovenského jazyka.

Po prvý raz boli testy povinné pre všetkých deviatakov a stredné školy musia pri prijímacích pohovoroch prihliadať na ich výsledky. Mieru akceptovania zatiaľ určia riaditelia stredných škôl. Cieľom je však postupne plne nahradiť prijímacie pohovory výsledkami monitoringu, uviedla pre TASR vedúca oddelenia odborných a metodických činností Krajského školského úradu v Košiciach Anna Racková.

Na testovaní sa vo februári zúčastnilo v riadnom a náhradnom termíne 8520 deviatakov kraja. Priemerná úspešnosť v teste z jazyka bola 21,3 boda z maximálnych 30 bodov a v matematike 23,35 boda z maximálnych 36 bodov, informovala Racková. V obidvoch testoch boli úspešnejší oproti krajskému priemeru žiaci, hlásiaci sa na gymnáziá. V jazyku dosiahli priemer 25,06 boda a v matematike 29,49 boda. V jazyku boli výsledky Košického kraja o 2,1 boda horšie ako je celoslovenský priemer, v matematike o 2,05 bodu lepšie. Najúspešnejší boli žiaci v okresoch Sobrance, Košice 1 a Košice 3 a najslabšie výsledky mali v okrese Gelnica, Košice-okolie a Košice 4.

Celkove sa v SR zúčastnilo na monitoringu vyše 60 000 deviatakov. Ako vyplynulo z výsledkov slovenčinu ovládajú lepšie - zvládli ju na vyše 71 percent, matematiku len na vyše 65 percent.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]