magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Virtuálnou prezentáciou vysokých škôl začala nová etapa vzdelávania na Slovensku
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 09 2005 - 08:14 GMT
Košice (TASR) - Videoprezentáciami vo virtuálnych prednáškových miestnostiach 19 slovenských verejných vysokých škôl sa včera začali Akademické informačné dni(AID).

"AID odštartovali novú etapu v oblasti využívania komunikačných prostriedkov vo vzdelávaní a organizácii vedy na Slovensku," priblížil ich význam zodpovedný riešiteľ projektu a spoluzakladateľ tímu Virtuálnej kolaborácie Pavel Murin. Podľa jeho slov je dnešné virtuálne prepojenie akademickej pôdy na Slovensku hmatateľným dôkazom splnenia dvoch centrálnych projektov Ministerstva školstva SR. Ich cieľom bolo vybudovať na všetkých univerzitách špeciálne videokonferenčné miestnosti, v ktorých bude možné realizovať zdieľané expertné prednášky pre študentov. Znamená to, že študenti zo všetkých slovenských vysokých škôl budú môcť participovať na špičkových prednáškach ostatných škôl a tiež sa zapájať do videokonferencií s poprednými akademickými inštitúciami vo svete. Efektívne prepojenie umožňuje technológia Caltech VRVS.

Vďaka zanieteným fyzikom, podpore Ministerstva školstva SR a najmä spolupráci s prestížnym Kalifornským technologickým inštitútom (Caltech) z Pasadeny v USA sa Slovensko zaradilo v technickom využívaní mnohobodovej videokonferencie medzi európsku špičku, zdôraznil v tejto súvislosti Murin.

Program AID potrvá do 14. marca pričom sa uskutoční okolo 50 virtuálnych akcií určených pre študentov stredných a vysokých škôl, pedagógov, špecialistov rôznych odborov a širšiu akademickú obec. Mimoriadny záujem študentov dnes vyvolala prednáška zameraná na VRVS technológiu prezentovaná americkým hosťom Philippe Galvezom. Je hlavným inžinierom VRVS Caltech tímu a tvorcom koncepcie VRVS videokonferencie. Prednášal na pôde košickej UPJŠ, ktorá spolu s Technickou univerzitou vytvorila súčasný tím 12 expertov - členov Virtuálnej kolaborácie, zodpovedných nielen za implementovanie a využívanie tejto technológie na slovenských vysokých školách ale aj za jej rozvoj.

Medzi pozoruhodné akcie bude patriť aj štvrtková videoprednáška významného experta v oblasti rozvoja informatiky profesora Harvey Newmana z Caltechu. Okrem iného je autorom koncepcie VRVS mnohobodovej videokonferencie a zodpovedným riešiteľom projektov zameraných na vývoj rýchlych dátových počítačových sietí. V piatok 11. marca delegáciu z Caltechu privíta generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl MŠ SR Peter Mederly. Spolu so slovenskými IT expertmi budú diskutovať o ďalšej spolupráci pri rozvoji IT technológií pričom sa videokonferenčne spoja s poprednými IT tímami v USA.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]