magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kniha, o ktorej by ste mali vedieť

BUDIMÍR: história, obyvateľstvo, tradície, súčasnosť
@ Kultúra -> Literatúra      Mar 14 2005 - 13:36 GMT

Milovníci regionálnej histórie si prídu na svoje. Vydavateľstvo Agentúra K v týchto dňoch uviedlo na knižný trh dielo s názvom BUDIMÍR: história, obyvateľstvo, tradície, súčasnosť. Reprezentačná publikácia nabitá faktami, zaujímavosťami, historickými i súčasnými fotografiami určite nepatrí ku knihám, ktoré sa kupujú len „do zbierky“. Pri jej čítaní totiž absorbujete množstvo informácií, ktoré prekvapia nejedného Košičania, alebo priamo i Budimírčana.

Autormi diela sú Zuznana Jedináková a Ondrej Jedinák. Zdá sa, že pri svojej tvorbe si zvolili vlastné kritériá, čím sa kniha vymyká všeobecnému štandardu miestopisnej literatúry. Začalo byť dobrou tradíciou, že každá obec túži mať knihu s vlastnými dejinami. Kvalita takýchto publikácií je rôznorodá. Kniha BUDIMÍR patrí zatiaľ k tomu najlepšiemu, čo v miestopisnej literatúre obcí z okresu Košice-okolie vyšlo.

Čitateľ sa oboznámi s okolím obce, ktoré je na značkované turistické cesty pomerne skúpe, a tak menej známe. Rozhodne však nie je nezaujímavé. Kompozične i tlačiarensky dobre zvládnuté farebné fotografie kapitoly o okolí ilustrujú knihu spôsobom, ktorý vypovedá o danej téme rovnako vhodne ako samotný text.

Samozrejme, nechýbajú „povinné“ kapitoly z histórie. Autori sa však nesústreďujú len na suchopárne vymenovávanie dejinných udalostí a ich dát. Ich reč je jasná, zrozumiteľná i laikovi a spôsobom podania dostatočne príťažlivá. Naviac, v novšej histórii, kedy vznikali i prvé fotografie, je kniha doplnená početnými historickými snímkami.

Budimír je dedina. V časoch najväčšieho rozkvetu významná, a i dnes z hľadiska zachovania kultúrnych pamiatok pozoruhodná. Väčšinové obyvateľstvo však tvorili dedinčania, ktorých abovská kultúra je z etnografického hľadiska zvlášť zaujímavá. Je sympatické, že Budimír sa v tejto publikácii k svojmu dedinskému charakteru hlási a nechýbajú kapitoly z ľudovej kultúry. Spôsob odievania, poľnohospodárske práce, miestne zvyky, folklór, to všetko zapadá do celkovej koncepcie diela.

V dedine sa i v súčasnosti nachádzajú dva kaštiele a jedna zemianska kúria, pôvodne ranogotický kostol a ďalšie pamiatky. Autori nezabudli vypracovať samostatné kapitoly, ktoré poukazujú na ich vývoj, minulosť, ale i prítomnosť. Záverečná časť knihy je venovaná povojnovým rokom a súčasnosti. Čitateľa prevádza obdobím „pofebruárového rozvoja“ až po dnešné dni.

Mnohí z nás poznajú Budimír len ako dedinu, cez ktorú prechádzajú, keď chcú ušetriť za diaľničnú nálepku na ceste do Prešova. Kniha dáva tejto obci nový rozmer. Vlastne ten, ktorý jej prináleží, len to mnohí z nás zatiaľ nezaregistrovali. Po jej prečítaní asi dospejete k názoru, že niekedy sa tu oplatí auto odstaviť a zájsť si do múzea v kaštieli, prezrieť si Farský kostol Všechsvätých, zastaviť sa v krčme v „malom kaštieli“, alebo navštíviť niektorú z pravidelných búrz starožitností.

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]