magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Trebišove sa konalo 1. Medzinárodné bienále ikonopisectva
@ Kultúra -> Podujatia      Mar 17 2005 - 07:46 GMT
Trebišov (TASR) - Prezentovať aktuálne tendencie v ikonopisectve a nadväzovať užšiu spoluprácu s umelcami Euroregiónu Karpaty bolo cieľom 1. Medzinárodného bienále ikonopisectva, ktoré sa včera uskutočnilo v Trebišove.

Hlavnú cenu bienále získal v tamojšom vlastivednom múzeu (VM) Poliak Jerzy Wojtowicz. Je jedným z dvadsiatich ikonopiscov zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny, ktorí do súťaže prihlásili vyše 50 ikon písaných na dreve, skle a plátne.

"Naše bienále spája v sebe klasický kánon písania ikon, ktorý je dominantný, ale umožňuje aj tým umelcom-ikonopiscom, ktorí neporušia duchovný princíp tvorby ikony, ale hľadajú inú výtvarnú techniku jej stvárnenia, zúčastniť sa na bienále," uviedol pre TASR riaditeľ VM v Trebišove Juraj Žadanský. Dodal, že bienále je príležitosťou pre každého ikonopisca, aby ukázal, ako tvorí a kde jeho tvorba smeruje. Ikona je podľa jej tvorcov "ako okno do neba".

Väčšina ikonopiscov rešpektuje stáročia platné prísne pravidlá. Organizátori bienále privítali aj novátorské prístupy k písaniu a kompozícii ikon. Súťažné práce budú vo VM v Trebišove verejnosti sprístupnené do 16. apríla.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]