magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická Technická univerzita slávnostne otvorila novú - Leteckú fakultu
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 18 2005 - 08:43 GMT
Košice (TASR) - Prvých 550 poslucháčov desiatich akreditovaných odborov má nová Letecká fakulta (LF) košickej Technickej univerzity (TU), ktorú včera slávnostne otvorili v areáli jej predchodkyne - Vojenskej leteckej akadémie (VLA) generála Milana Rastislava Štefánika.

V poradí už 9. fakulta TU vznikla rozhodnutím Akademického senátu TU vlani v decembri s účinnosťou od 1. februára tohto roku. Rektor TU Juraj Sinay v príhovore okrem iného ocenil fakt, že sa týmto krokom podarilo po zániku VLA (po 32 rokoch) zachovať tradície leteckého vzdelávania v Košiciach. Pripomenul, že fakulta doplní portfólio technických odborov TU od klasických baníckych a hutníckych až po vysoké hi-tech technológie. "Myslím si, že letecká technika a letectvo je oblasť, ktorá patrí na každú modernú univerzitu. Takže ku všetkému, čo máme, prídu teraz na rad letecké motory, letecká technika, avionika, proste moderné dopravné prostriedky a technológie. Je to dobrý štart do budúcna, keď chceme splniť cieľ - byť v regióne výskumnou univerzitou" - zdôraznil rektor.

Sinay pripomenul, že pri kreovaní novej fakulty, ktorá prechádza z vojenského do civilného prostredia, bude ešte potrebné doriešiť niektoré majetkové delimitačné problémy v spolupráci v Ministerstvom školstva SR a Ministerstvom obrany SR.

Podľa povereného dekana Františka Olejníka ambíciou LF TU je poskytovať služby okrem civilných inštitúcií naďalej aj Vzdušným silám Ozbrojených síl SR. Stane sa tak prostredníctvom troch akreditovaných vojenských študijných programov, alebo preškoľovacích a vzdelávacích kurzov. Túto skutočnosť ocenil na slávnostnom otvorení aj veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR generál Jozef Dunaj.

Primátor Košíc Zdenko Trebuľa poukázal na význam novej fakulty nielen pre prílev zahraničných investícií do regiónu, ale aj pri plnení zámeru - vyhlásiť Košice za univerzitné mesto.

LF TU má 99 zamestnancov, čo je približne štvrtina ich počtu na VLA. Do 1. ročníka akademického roka 2005 - 2006 prijmú 240 denných a približne 160 diaľkových poslucháčov. Ako uviedol Sinay, absolventi novej fakulty sa uplatnia nielen v letectve, ale vďaka širokému profilu a vedomostiam z hi-tech technológií, informatiky či jazykov aj v kozmickom výskume, výskume nových materiálov a podobne.

Súčasťou slávnostného aktu otvorenia bolo aj podpísanie zmluvy o spolupráci medzi TU a najväčšou leteckou spoločnosťou východnej Európy - Českými aerolíniami. Zmluva predpokladá vzájomné stáže, podiel na leteckom výskume a projektovom riadení. Garantom zmluvy bude nová LF TU.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]