magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Fronc: Vyhláška o nových maturitách sa bude novelizovať, ale až po tohoročných
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 30 2005 - 10:24 GMT
Košice (TASR) - Minister školstva SR Martin Fronc plánuje novelizovať vyhlášku, ktorá zaviedla nový spôsob maturovania, ale až po tohoročných maturitách.

Uviedol to na stretnutí s novinármi v Košiciach. "Jednoducho vyhodnotíme priebeh maturít. Je to prvýkrát, a tak je to celkom normálne, ak sa objavia nejaké chybičky, ktoré bude potrebné opraviť," povedal. V žiadnom prípade však nespochybnil rozšírenie počtu maturitných predmetov zo štyroch na päť.

Výzvu petičného výboru, aby ministerstvo zachovalo pôvodný rozsah maturitných skúšok, teda aby študenti gymnázií maturovali zo štyroch predmetov a piaty bol pridaný až po obsahovej reforme, minister neprijal. Podľa jeho slov by takáto zmena v súčasnosti, keď sú už vo vysokom štádiu rozbehnuté prípravy na maturity, vyvolala iba chaos. "Boli už schválené testy, žánre, vyžrebované konkrétne témy na písomnú časť maturitnej skúšky z jazyka. Zasahovať v tejto chvíli a robiť zmeny, by som pokladal za zlé," konštatoval Fronc.

Podľa šéfa rezortu školstva jeden predmet navyše nepredstavuje neobvyklé nároky na študentov. Tvrdí, že z piatich predmetov sa maturuje v mnohých krajinách. Poukázal na príklad Maďarska, kde rovnako ako na Slovensku zavádzajú v súčasnosti päť predmetov, pričom matematika je povinná. Spomenul aj príklad Francúzska, kde maturujú zo siedmich predmetov   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]