magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vychutnajte si popoludnie plné chytľavých ľudoviek

Na Dargovskej ruži vystúpi dvestotridsať účinkujúcich
@ Kultúra -> Podujatia      Mar 31 2005 - 14:50 GMT

(Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- Chytľavé melódie rozmanitých ľudových piesní sa budú obcou Svinica niesť už 9. apríla. Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci so spomínanou obcou pozývajú širokú verejnosť na XXXV. ročník súťaže v speve ľudových piesní okresu Košice – okolie ´Dargovská ruža´.

V priestoroch Kultúrneho domu vo Svinici sa od 13:30 hod. so sprievodným slovom Zuzany Bobrikovej predstavia súťažiaci z dokopy 23 obcí. Sólistov bude sprevádzať ľudová hudba Železiar z Košíc.

Poslaním podujatia je aktivizovať spevákov ľudových piesní a členov speváckych skupín k samostatným výstupom, k vyhľadávaniu, spracovaniu a interpretácii hudobno-speváckeho folklórneho materiálu. Zároveň súťaž pomáha objavovať nové talenty, dáva priestor ku vzájomnej konfrontácii a oboznamuje poslucháčov s umeleckými hodnotami autentických skladieb.

Súťažiaci si zmerajú sily v kategóriách sólo spev ženy od 16 do 35 rokov (prihlásilo sa sedem účastníčok), sólo spev ženy nad 35 rokov (sedem speváčok), sólo spev muži nad 15 rokov (šesť účinkujúcich), ženské spevácke skupiny (štrnásť skupín) a mužské spevácke skupiny (štyri kolektívy).

Jednotliví interpreti odprezentujú pesničky z domáceho regiónu, prípadne z blízkeho okolia. Päťčlenná odborná porota zohľadní pri určovaní víťazov úroveň interpretácie pôvodného hudobno-speváckeho materiálu, vystihnutie miestneho a regionálneho charakteru a znakovosti, výber materiálu a jeho objavnosť, no nemenej dôležitú úlohu zohrá i súhra spevákov s hudobným sprievodom, dynamika, správna artikulácia a dýchanie, či pohyb pri speve.

Dokopy vyše dvesto spevákov so ´zlatom´ v hrdle poteší svojím talentom všetkých tých, ktorým nie sú rezké, ale ani nostalgické ľudovky cudzie. Príďte nasať jedinečnú atmosféru podujatia s bohatou históriou.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]