magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach otvorili výstavu o československej a českej účasti na výstavách EXPO
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 06 2005 - 07:55 GMT
Košice (TASR) - V Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach včera otvorili výstavu pripomínajúcu úspešnú históriu československých a českých účastí na svetových výstavách EXPO.

Medzi najúspešnejšie patrili výstavy v roku 1958 v Bruseli, 1967 v Montreale a v roku 1970 v Ósake. Výstava, nazvaná Od Bruselu 1958 po Aichi 2005, je určená odbornej i laickej verejnosti a prináša tiež fotografie z EXPO v Seville 1992 a Hannoveri 2000. Zároveň predstavuje základnú podobu tohtoročnej českej expozície, ktorá bola v japonskom Aichi slávnostne sprístupnená 25. marca. Výstava mala premiéru v novembri 2004 v budove Ministerstva kultúry v Nostickom paláci v Prahe.

Označenie svetovej výstavy logom EXPO sa používa od roku 1958. Československé riešenie prezentácie bolo vtedy ocenené ako najlepšia expozícia a všeobecne sa považuje za začiatok veľkého úspechu československého výstavníctva. V ďalších rokoch sa preslávili najmä expozície v Montreale a v Ósake. Organizátori košickej výstavy v tejto súvislosti s ľútosťou konštatovali, že na tohtoročnej svetovej výstave EXPO Aichi 2005 nie je Slovensko zastúpené.

Výstavu pripravili spolu s STM aj České centrum v Bratislave a generálny konzulát Českej republiky v Košiciach. Potrvá do 21. apríla.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]